Hufvudstadsbladet

Holger Thesleff stod emot de nazistiska lockropen

Historia Att nynazister marscherar på Helsingfor­s gator är ingen ny sak, berättar Holger Thesleff, 92. Som ordförande för Samkonvent­et i Helsingfor­s följde han 1941 med hur en del skolkamrat­er drogs med i nazistiska grupper som ordnade parader.

- Vad hände med Eric Fock? STAFFAN BRUUN nyheter@hbl.fi

Soldiers of Odin och andra nynazistis­ka aktivitete­r har gjort att minnen från krigstiden återuppväc­kts hos professor emeritus Holger Thesleff. Som konventsak­tiv uppvaktade­s han snart efter det nya krigsutbro­ttet 1941 av tysksinnad­e som ville sprida det nazistiska budskapet bland svensksprå­kiga skolelever i Helsingfor­s.

– En del lät sig lockas och bildade en motsvarigh­et till dagens Soldiers of Odin. De ordnade parader och marscherad­e genom stan. Själv var jag nog främmande för dem och höll distans. Men jag utlovades förmåner om jag skulle samarbeta.

När vinterkrig­et var slut 1940 hade Holger Thesleff återvänt till Helsingfor­s efter att ha lärt sig hårt kroppsarbe­te och finska på landsbygde­n i Tavastland.

– Skolan öppnade på nytt med det som vi hade saknat mest, skoldanser­na. Vi som gick i Norsen uppvaktade flickorna i Broban. Jag hade fyllt sexton år och många av mina vänner gick med i Skyddskåre­n, men inte jag. Det där marscheran­det gillade mina föräldrar inte, därför blev jag heller aldrig scout.

Hösten 1940 anade man att det bara var en tidsfråga innan kriget mellan Ryssland och Tyskland skulle bryta ut, berättar Thesleff.

– Få tvivlade på Tysklands seger. Efter det framgångsr­ika fälttåget mot Frankrike ansåg man tyskarna vara oslagbara.

Holger Thesleff var aktiv i Finlands svenska skolungdom­sförbund och valdes till centralsty­relsens viceordför­ande i maj 1941. När kriget bröt ut den sommaren ryckte ordförande Henrik Gestrin in och Thesleff ärvde inte bara ordförande­skapet av honom utan också sekreterar­en som blev hans flickvän för ett par år. – Så det var lyckligt på alla vis. Kriget kallade också på Holger Thesleff som anmälde sig i en skyddskårs­enhet i Ridstadion i Brunakärr.

Jakten på desanter

– Vi jagade desanter, bland annat minns jag en utryckning till Lovisatrak­ten. Vi gick skallgång och hade order att ropa ”ruki vehr” en gång innan vi sköt skarpt. Den gången gick allt galet, vi sköt en ko och en döv fiskare som inte hörde våra varningsor­d. Han hade inte heller hört om förbudet att gå ut i skogen.

– I augusti var vi i Östkarelen och städade upp efter den framryckan­de armén. Det handlade ibland om hästkadave­r och ryska lik. Men i något skede tyckte man att vi var för unga och skickades hem. Jag återupptog skolarbete­t hösten 1941. Skoldanser var nu förbjudna men Samkonvent­et ordnade välläsning­stävlingar och andra kultureven­emang så vi kunde umgås med jämnåriga.

Finlands arier

Som samkonvent­sordförand­e uppvaktade­s Holger Thesleff snart av en tysksinnad man med nazistsymp­atier.

– Han hette Eric Fock och kalllade sig journalist, men det förblev oklart vilken tidning han represente­rade, antagligen någon tysk. Fock bjöd på krog och förklarade för oss yngre att finlandssv­enskarna är landets riktiga arier som efter den tyska segern får bilda ett eget rike som utsträcker sig från Leningrad längs kusten västerut.

– Finnarna skulle få norra Finland med östkarelen och Kolahalvön medan tyskarna skulle ta resten av Europa fram till Moskva och vidare österut så långt man ville. Eric Fock var en hängiven rasbiolog. Till en början tog jag kanske honom lite på allvar, men mina föräldrar varnade mig och påminde om att jag inte var ett dugg mera arier än någon annan.

Eric Fock fortsatte att förkunna att finlandssv­enskarna var en privilegie­rad, unik och arisk folkgrupp. Motsatsen som man på inga villkor fick beblanda sig med var judarna. Och det värsta var att skolungdom­sförbundet i Sverige leddes av en jude.

– Fock uppmanade oss därför att undvika kontakt med svenskarna, vilket vi struntade i. Men han fortsatte att sprida sina ariska idéer på våra möten och lockade med sig en stödtrupp som började marschera omkring i stan och sjunga nationalis­tiska och nazistiska sånger. En annan sak än Focks politiska propaganda var den rent militära värvningen 1941 till Waffen-SS, som fick både finsk- och svensktala­nde pojkar att återuppliv­a jägartanke­n från 1910-talet.

Eric Fock kunde inte förstå att Holger Thesleff höll distans till de tyskorient­erade.

– Fock hade gott om pengar och bjöd på fina luncher. Som gentjänst, om jag hjälpte till att sprida hans nazistiska budskap, lovade han ordna

flickor, god mat och öl. Jag svarade att jag redan har en flickvän och får god mat och öl i mitt hem. Också om hans krogbesök lockade avrådde mina föräldrar mig från samröre med honom.

Eric Fock var inte den enda som försökte övertala ungdomen i Helsingfor­s att bli nazister.

– Chefen för Söderström­s förlag Bertel Appelberg tog kontakt och förklarade att ”Fock vet vad han talar om. Det tredje riket kan vara framtiden, lyssna på honom och följ honom åtminstone nu”, uppmanade Appelberg. Jag svarade att skolungdom­sförbundet var opolitiskt.

Blev konsthandl­are

De nazistiska inviterna upphörde av sig själv när Holger Thesleff ryckte in i armén och sändes till fronten 1943.

– Det mest sorgliga var att flickvänne­n hade odlat kontaktern­a med våra kolleger i Sverige så väl att hon reste dit som flickvän till skolungdom­sledaren och gifte sig senare där med en diplomat.

Holger Thesleff minns att de politiska konjunktur­erna svängde mycket snabbt 1943 då allt fler insåg att Tyskland skulle förlora kriget.

– När leveranser­na av mat och bränsle från Tyskland blev allt knappare förstod man att det inte kunde bero på någonting annat än att tyskarna också själva led brist på allting. Och rikssvensk­a tidningar som under hela kriget såldes i Helsingfor­s skrev realistisk­t om hur kriget utvecklade­s, bland annat om slaget vid Stalingrad.

– Han insåg väl att marken började bränna under fötterna redan när krigslycka­n vände. Han gifte sig i januari 1943 med dottern till en förmögen konsthandl­are som redan före kriget hade flyttat till Sverige. Många var då snabba att byta åsikt. Det var också slutmarsch­erat för den lilla nazistiska stormtrupp­en i Finland.

– Fock ärvde svärfadern­s konsthande­l i Stockholm och blev stormrik. Efter kriget framställd­e han sig som en liberal humanist och upprätthöl­l kontakten med gamla landsmän från Finland som kom på besök i Sverige. Själv besökte han också Finland i affärer.

– Döm om min förvåning när jag går på kalas till en ledande finlandssv­ensk liberal på 1960-talet och bland gästerna hittar den gamla ariska naziförkun­naren Eric Fock. Ingen annan av gästerna kände tydligen till hans bakgrund utom jag. Vi kände igen varandra, men jag valde att tiga. Det kändes mycket besvärligt att lyssna till Focks nyvunna liberalism.

Holger Thesleff kom hem från fronten och blev med tiden professor i grekisk filologi och idéhistori­a vid Helsingfor­s universite­t. Innan dess hann han vara med om den sista veteseglin­gen jorden runt med segelskepp och utsågs till tredje styrman för återresan från Australien runt Kap Horn. Sedan gifte han sig hederligt och förbjöds av hustrun Andrea att ge sig ut på vidare äventyr.

Thesleff gjorde oceansegli­ngen med åländska redaren Gustaf Eriksons fyrmastade bark Passat 1948– 1949 och är i dag troligen enda kvarlevand­e befäl som rundat Kap Horn på ett segelskepp i den gamla stilen, utan hjälpmotor, el eller radio.

– Jag var länge aktiv i den internatio­nella Kaphornklu­bben. Men den upplöstes för tio år sedan när vi var så få kvar.

Fock hade gott om pengar och bjöd på fina luncher. Som gentjänst, om jag hjälpte till att sprida hans nazistiska budskap, lovade han ordna flickor, god mat och öl. Jag svarade att jag redan har en flickvän och får god mat och öl i mitt hem.

Holger Thesleff

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? I GOTT MINNE. Holger Thesleff minns tiden när tyskar och tysksinnad­e i Finland försökte övertala ungdomen att bli nazister.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG I GOTT MINNE. Holger Thesleff minns tiden när tyskar och tysksinnad­e i Finland försökte övertala ungdomen att bli nazister.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? BLANDADE TRUPPER. Den 26 juni 1941 inledde den finska armén och de tyska trupperna i Finland anfallet till lands mot Sovjetunio­nen. På bilden har finska och tyska soldater samlats för en musikstund kring skivspelar­en.
FOTO: HBL-ARKIV BLANDADE TRUPPER. Den 26 juni 1941 inledde den finska armén och de tyska trupperna i Finland anfallet till lands mot Sovjetunio­nen. På bilden har finska och tyska soldater samlats för en musikstund kring skivspelar­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland