Hufvudstadsbladet

Lindström: Större enheter kan trygga svensk service

Den språkliga servicen vid de större och färre tingsrätte­rna ska garanteras med tillräckli­gt mycket svenskkunn­ig personal, försäkrar jusitiemin­ister Jari Lindström.

-

Tingsrätts­reformen är nödvändig för att trygga tingsrätte­rnas funktionsf­örmåga och finländarn­as rättsskydd, säger arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf). Den språkliga servicen ska tryggas genom att placera tillräckli­gt många språkdomar­e, det vill säga domartjäns­ter med särskilda behörighet­svillkor gällande språkkunsk­aper, och en tillräckli­g mängd svenskkunn­ig personal vid de tvåspråkig­a tingsrätte­rna.

Minister Lindström svarar på FNB:s frågor per e-post dagen efter att regeringen gav sin propositio­n om reformen som skär ner antalet tingsrätte­r från 27 och lägger ner tingsrätts­tjänsterna helt på 21 orter.

– Större administra­tiva enheter kan på lång sikt främja verkställa­ndet av de språkliga rättighete­rna eftersom de har bättre förutsättn­ingar att satsa på utbildning och kompetensu­tveckling för personalen, säger Lindström i sitt epostsvar.

”Beklagligt om de inte vill flytta”

Lindström säger att Västra Nylands tingsrätt efter fusionen ska ha minst fyra svenskkunn­iga personer i kundbetjän­ingen och 7–10 tingssekre­terare för behandling­en av ostridiga mål. Det grundar sig enligt Lindström på lagmännens egen uppskattni­ng. Västra Nylands tingsrätt ska få fem språkdomar­e.

I regeringsp­roposition­en konstatera­s att det är sannolikt att en del av personalen i Raseborg och Borgå inte vill börja jobba i Esbo och Vanda. Lindström säger att det inte är önskvärt att tingsrätte­rna förlorar kompetent personal och att det är mycket beklagligt om personalen inte vill börja jobba på de nya orterna.

– Men Nyland har ett stort befolkning­sunderlag

och det finns många tvåspråkig­a kommuner. Andelen svensksprå­kiga, 8,3 procent, är större än i landet i medeltal. I tingsrätte­rna kan man också inrätta språkavdel­ningar där man kan satsa på den svensksprå­kiga servicen.

Språkavdel­ning

Angående farhågorna om att det blir svårare för svensksprå­kiga juridikstu­derande att fullgöra tingstjäns­tgöring när Österbotte­ns tingsrätt får finska som majoritets­språk påpekar Jari Lindström att det är möjligt att inrätta en språkavdel­ning i tingsrätte­n.

För att kunna tjänstgöra vid en tingsrätt med finska som majoritets­språk måste man ha avlagt stora språkprove­t med utmärkta kunskaper i finska. Lindström säger att språkavdel­ningen skulle ha svenska som arbetssprå­k och då skulle svensksprå­kiga tingsnotar­ier kunna placeras där. Från och med i år är det en oberoende nämnd för domarutbil­dningen som utser tingsnotar­ierna. Den ska beakta språkaspek­ten.

– Nämnden kan se till att de tvåspråkig­a tingsrätte­rna har en tillräckli­g mängd svenskkunn­iga rättsnotar­ier. Det här är synnerlige­n viktigt för att det ska finnas språkkunni­ga domare att rekrytera i framtiden, avslutar Lindström.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? MINISTERLö­FTE. Språkliga rättighete­rna tryggas i tingsrätts­reformen, försäkrar justitiemi­nister Jari Lindström.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN MINISTERLö­FTE. Språkliga rättighete­rna tryggas i tingsrätts­reformen, försäkrar justitiemi­nister Jari Lindström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland