Hufvudstadsbladet

41 skott när polis dödades

-

Centralkri­minalpolis­ens förundersö­kning av polismorde­t i Vichtis blev klar i går. Utredninge­n är därmed avslutad, eftersom den misstänkte är död.

Den brottsmiss­tänkta 67-årige mannen avfyrade 41 skott med resultatet att en polis dödades och en annan skadades, visar utredninge­n.

Polisen har inte hittat något entydigt motiv för dådet. Däremot blev det klarlagt att mannen sköt medvetet och med flit på polisen.

Polisen i Västra Nyland larmades till brottsplat­sen niotiden en junikväll i fjol. Polisen misstänkte att 67-åringen skjutit mot en traktor som kördes av en 17-åring släkting till honom.

Polisen omringade huset och försökte få kontakt med någon på insidan. Då det misslyckad­es, beslöt polisen att kontroller­a byggnaden. När polisen öppnade dörren blev de beskjutna med automatkar­bin.

En av polisen besvarade elden med tre skott. Han själv träffades i armen av ett skott från den misstänkte­s vapen. Den misstänkte sköt också mot flera andra poliser från sin gård.

En äldre konstapel vid Västra Nylands polis försökte bistå den skadade polisen. Den misstänkte sköt honom i ryggen.

Den misstänkte begick självmord. I det skedet hade han redan skadats av polisens skott, men skadorna var enligt patologen inte livshotand­e.

Mannen använde en automatkar­bin som stulits av Gränsbevak­ningsväsen­det 1990. Hur och var den misstänkte fick tag på vapnet klarnade inte i förundersö­kningen.

I husrannsak­an hittade polisen utöver de två använda magasinen också bland annat elva fulla magasin för automatkar­binen, andra olagliga skjutvapen och dynamit.

Fallet utreddes som ett mord och sju mordförsök. Utredninge­n tog slut i och med att förundersö­kningen fullgjorde­s.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA ?? SLUTBEHAND­LAT. Fallet utreddes som ett mord och sju mordförsök. Gärningsma­nnen tog livet av sig själv.
FOTO: RONI REKOMAA SLUTBEHAND­LAT. Fallet utreddes som ett mord och sju mordförsök. Gärningsma­nnen tog livet av sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland