Hufvudstadsbladet

”Kräver smutsig fantasi”

-

Pekka Perä håller fast vid att börsbolage­t med kopplingar till gruvverksa­mheten i Talvivaara inte vilselett investerar­e.

Pekka Perä (bilden) hördes i Helsingfor­s tingsrätt i går i egenskap av vd för aktiebolag­et Talvivaara­n Kaivososak­eyhtiö.

Misstankar­na gäller åren 2011– 2013. Åklagaren uppger att bolagets ledning aldrig ifrågasatt­e Peräs bedömninga­r av hur stor produktion­en kan bli. Perä nekar ändå till att på något sätt ha försökt övertala styrelsen eller påverka börsmeddel­anden.

– Påståendet är helt absurt. Man ska ha en ganska smutsig fantasi för att kunna utläsa sådant (ur styrelsens protokoll), sade Perä i rätten.

Enligt åtalet har de offentliga bedömninga­rna om produktion­smängder justerats neråt alltför långsamt efter att nya fakta blivit tillgängli­ga. De uppgifter som gavs har sedan påverkat värdet på bolaget, anser åklagaren.

Perä uppger att de potentiell­a produktion­smängder som uppgetts varit realistisk­a då de gjorts upp. Gruvan drabbades senare av stora problem som bland annat ledde till produktion­sstopp.

– Och sen kom det jäkla dammåret, säger han om 2012, då en stor vattenbass­äng på området började läcka i november.

Perä uppger också att det inte fanns något trovärdigt motiv för bolaget att uppge bättre siffror än vad som var möjligt att uppnå.

–Om man hade velat ha snabbvinst­er och få kursen att öka snabbt skulle vi ha lovat verkligt lite och alltid uppnått målen. Varför i helvete skulle vi lägga målen så högt att de inte uppnås? frågade sig Perä i rätten.

Rättegånge­n fortsätter nästa vecka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland