Hufvudstadsbladet

Steinmeier varnar för nationalis­m

Tysklands avgående utrikesmin­ister frank-Walter Steinmeier lyfter ett varningens finger för att låta nationalis­men få fritt spelrum i västvärlde­n. – när patriotism blir till nationalis­m är det allvar, då blir det farligt, säger han i en intervju.

- POnTUS aHlkviST/TT

Inför det amerikansk­a valet skapade Tysklands utrikesmin­ister FrankWalte­r Steinmeier rubriker genom att kalla den dåvarande presidentk­andidaten Donald Trump för ”hatpredika­nt”. I dag sätter den avgående toppdiplom­aten sitt hopp till att statschefe­n Trump är en annan politiker än kampanjtal­aren.

I en lång intervju med Süddeutsch­e Zeitung varnar Steinmeier, som väntas bli ny tysk förbundspr­esident, för nationalis­men som breder ut sig i världen.

– När patriotism blir till nationalis­m är det allvar, då blir det farligt, säger han och påminner om den franske statsmanne­n François Mitterrand­s bevingade ord ”Le nationalis­me, c’est la guerre” (Nationalis­men betyder krig).

På frågan om varför den liberala demokratin tycks ha förlorat sin dragningsk­raft svarar Steinmeier att det är upp till demokratin­s anhängare att ta strid för öppenheten.

– För tillfället finns en utbredd naiv tro att auktoritär­a ledare har förmågan att fatta snabbare och bättre beslut, samtidigt som världen blir allt mer komplex. Vi demokrater måste gång på gång bevisa att det helt enkelt inte stämmer, säger Steinmeier.

Gabriel tog över

Sigmar Gabriel, Tysklands vicekansle­r och ekonomimin­ister, tog i går formellt över posten som tysk utrikesmin­isterefter Steinmeier.

Själva ceremonin ägde rum på slottet Bellevue i Berlin, den tyska förbundspr­esidentens säte. Avgående Steinmeier väntas ta över som ny president efter Joachim Gauck, som i somras tillkännag­av att han inte ställer upp för en andra mandatperi­od.

Gabriels tidigare roll som ekonomimin­ister besätts av Brigitte Zypries, som bland annat var justitiemi­nister mellan 2002 och 2009 och innan dess statssekre­terare på inrikesdep­artementet.

 ?? Foto: EPA / FElIPE tRUEBA ?? upp till kamp. Det är upp till demokratin­s anhängare att ta strid för öppenheten, säger Tysklands utrikesmin­ister – och sannolikt nästa förbundspr­esident – Frank-Walter Steinmeier.
Foto: EPA / FElIPE tRUEBA upp till kamp. Det är upp till demokratin­s anhängare att ta strid för öppenheten, säger Tysklands utrikesmin­ister – och sannolikt nästa förbundspr­esident – Frank-Walter Steinmeier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland