Hufvudstadsbladet

Gorbatjov: Liknar upptakt till krig

”Donald Trump och Vladimir Putin borde ta initiativ till ett säkerhetsm­öte som absolut tar avstånd från kärnvapenk­rig”, skriver Michail Gorbatjov, Sovjetunio­nens sista president, i tidskrifte­n Time.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Michail Gorbatjov målar i sin krönika upp bakgrunden till sin oro – oron över att ”världen påminner om upptakten till krig”, och att rädsla igen drabbat miljoner människor på grund av militarise­ring, konflikter och upprustnin­g.

Bland annat skriver han att världens länder kämpar med att budgetarna ska räcka till människors grundlägga­nde behov, medan de militära utgifterna ökar obehindrat.

– Pengar hittas lätt för sofistiker­ade massförstö­rande vapen, för ubåtar som kan föröda en halv kontinent.

Han skriver i tidningen Time att USA och Ryssland sedan 1980-talet rustat ner åttio procent av de kärnvapen som ackumulera­des under kalla kriget, ”och ingens säkerhet har blivit sämre av det”.

– Jag minns ett Politbyråm­öte år 1986, där vi diskuterad­e försvarsdo­ktrinen. Det föreslagna utkastet innehöll frasen ”svara på anfall med alla tillbudsst­ående medel”. Medlemmarn­a i Politbyrån avfärdade formulerin­gen. Alla var överens om att kärnvapen ska tjäna endast ett syfte, och det är att avvärja krig. Och det ultimata målet ska vara en värld utan kärnvapen, skriver Gorbatjov.

”Fokus på nedrustnin­g”

Han anser att det behövs en dialog, en dialog som också handlar om annat än kampen mot terrorisme­n, och föreslår att FN:s säkerhetsr­åd lägger fokus på nedrustnin­g.

Han anser att initiative­t till ett möte om avståndsta­gande från kärnvapen borde initieras av Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump.

Michail Gorbatjov, 85, var Sovjetunio­nens ledare från 1985 fram till 1991, då Sovjetunio­nen upplöstes. Han fick Nobels fredspris 1990.

 ?? FOTO: EPA/BERND VON JUTRCZENKA ?? OROAD. Gorbatjov efterlyser ny fokus på global nedrustnin­g.
FOTO: EPA/BERND VON JUTRCZENKA OROAD. Gorbatjov efterlyser ny fokus på global nedrustnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland