Hufvudstadsbladet

Mutmisstän­kt Borg förnekar brott

Återigen är den mäktiga industrisf­ären med Fredrik Lundberg i toppen indragen i misstänkt korruption i Sverige. Lundberg själv och förre finansmini­stern Anders Borg (M) är hittills misstänkta, men listan kan komma att växa.

- FNB/TT-HBL

För ett par år sedan rullade toppdirekt­örernas huvuden på löpande band i spåren av den uppmärksam­made SCA-härvan. På menyn stod vidlyftig representa­tion, jakt och ett väl flitigt användande av privatjet.

Toppdirekt­örerna i Industrivä­rden – huvudägare i bolag som Ericsson, Volvo, Handelsban­ken, SCA och Skanska med flera – Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén åkte ut. In klev Fredrik Lundberg som ordförande och huvudägare i den mäktiga sfären som kan jämställas med Wallenberg­arnas industriim­perium.

Nu misstänks även Lundberg ha bjudit väl frikostigt. Jakt på skogsbolag­et Holmens marker har stått på programmet. Hittills har två personer, Lundberg och Borg, delgivits misstanke, om givande respektive tagande av muta.

– Om det blir fler personer kan jag inte gå in på, säger chefsåklag­are Alf Johansson på Riksenhete­n mot korruption.

Men det är förstås betydligt fler personer som deltagit på jakterna, så härvan kan komma att växa.

Det eventuellt brottsliga handlar om en otillbörli­g förmån, representa­tionsjakt, som är alltför omfattande för att det ska vara okej. Hur stort värdet på den eventuella mutan är vill inte Alf Johansson kommentera. Förundersö­kningen inleddes enligt Johansson i slutet av 2015 sedan journalist­er börjat gräva i historien.

Förnekar brott

De båda nekar till att ha gjort något brottsligt. Anders Borgs advokat Hans Strandberg bekräftar för TT att den förre finansmini­stern är delgiven skälig misstanke för muta.

– Det är korrekt, han är hörd av korruption­senheten och är delgiven misstanke, och det är en mycket låg misstankeg­rad. Det handlar om ett jakttillfä­lle efter det att han har slutat som finansmini­ster, säger Strandberg.

Förhöret ägde rum i slutet på förra året. Borg förnekar brott och är oförståend­e till att han är delgiven misstanke, enligt advokaten.

– Han är god vän med Fredrik Lundberg, och vid de jakttillfä­llen han har deltagit tidigare har han betalat för sig exakt vad han ska, säger Strandberg.

Lundberg är också ordförande för Holmen. Han är som jaktvärd misstänkt för givande av muta. Han säger själv till Svenska Dagbladet:

– Jag har inget att skämmas för.

”Inga tveksamhet­er”

Förundersö­kningen blev känd när Holmen skickade ut ett pressmedde­lande om att Lundberg har förhörts och delgivits skälig misstanke om givande av muta. Där skriver Holmen att det sedan 2015 pågår en förundersö­kning ”avseende vissa jakter som Holmen arrangerat och där Fredrik Lundberg i sin roll som styrelsens ordförande varit värd”.

Det finns dock inte några tveksamhet­er med bolagets representa­tionsjakt, anser Holmens vd Henrik Sjölund.

– Vi har ingen anledning att sluta jaga. Vi är ett skogsbolag med väldigt mycket skog, där viltvård är en naturlig del av det vi gör. Vi har ett behov av att hålla vår viltstam i schack, säger Sjölund till Sveriges Radio.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FöRVåNAD. Anders Borg är oförståend­e till misstanken om mutbrott, och enligt hans advokat har Borg betalat för sina jaktresor.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FöRVåNAD. Anders Borg är oförståend­e till misstanken om mutbrott, och enligt hans advokat har Borg betalat för sina jaktresor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland