Hufvudstadsbladet

Nadal lyrisk inför drömfinale­n

Tennis Rafael Nadal ser fram emot att få möta sin ärkerival Roger Federer i finalen i Australian Open. Räkna med att duon bjuder på något alldeles speciellt i morgon.

- HBL-FNB-TT-AFP

Det blir en drömfinal i Australian Open mellan de tidigare världsetto­rna Roger Federer och Rafael Nadal.

– Jag tror inte att någon av oss trott att vi skulle mötas i en grand slam-final igen. Men nu är vi här, säger Nadal, som senast spelat i en grand slam-final i Frankrike 2014.

Spanjoren Nadal vann sin semifinal över bulgaren Grigor Dimitrov med 6–3, 5–7, 7–6 (7–5), 6–7 (4–7), 6–4 efter fem timmars spel.

– Det var en mycket bra match och segern betyder väldigt mycket för mig, sade Nadal i segerinter­vjun på banan.

– Det är ett privilegiu­m att få möta Federer i finalen. Jag hoppas att jag hinner återhämta mig tills dess.

Senast de förra världsetto­rna möttes i en grand slam-final var i Franska öppna mästerskap­en 2011 då Nadal vann. Sammanlagt har de mötts i åtta grand slam-finaler och Nadal har vunnit sex av dem.

– Det är länge sedan (finalen i franska öppna). Det blir en annan match och det är en annan tid för oss båda. Jag tror finalen kommer att vara alldeles annorlunda jämfört med vad som hänt tidigare, sade Nadal.

– Jag funderar egentligen inte på vad som skett tidigare. Jag tror att den som spelar bättre vinner.

Herrfinale­n spelas på söndag och efter maratonmat­chen mot Dimitrov är Nadals prioritet nummer ett nu återhämtni­ng.

– Nu går jag till omklädning­srummet för att tacka mitt team för deras stöd, sedan ska jag bara försöka återhämta mig. Först måste jag sova, det är det viktigaste. Sedan ska jag försöka göra allt på rätt sätt för att vara redo för söndagen.

Ny chans

I Australian Open har Nadal bara lyckats ta en titel, 2009, då han besegrade just Federer i final. Nadal har varit drabbad av skador i flera år, men kämpat sig tillbaka.

– Och nu har jag fått en ny chans att slåss om en titel efter några år med problem.

– Det är väldigt speciellt att vi båda är i en grand slam-final efter några svåra år.

Schweizare­n Federer har också varit skadad och var borta från tennisen i ett halvår i höstas för att rehabilite­ra sitt knä. Han slog ut landsmanne­n Stan Wawrinka i sin semifinal på torsdagen och sade efteråt:

– Nadal är en otrolig tennisspel­are, han har slag ingen annan har. Jag hyser stor respekt för honom på flera plan.

Det är ett privilegiu­m att få möta Federer i finalen. Jag hoppas att jag hinner återhämta mig tills dess. Rafael Nadal Nadal är en otrolig tennisspel­are, han har slag ingen annan har. Roger Federer

 ?? FOTO: EPA/VASSIL DONEV ?? Roger Federer och Rafael Nadal möttes i Wimbledon-finalen 2008. Nu möts de i Australian Open.
FOTO: EPA/VASSIL DONEV Roger Federer och Rafael Nadal möttes i Wimbledon-finalen 2008. Nu möts de i Australian Open.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland