Hufvudstadsbladet

Kompletter­ande alternativ

- SILJA BORGARSDóT­TIR SANDELIN vice ordförande, SFP ANTONIA WULFF, I dag-kolumnist

VåRD Antonia Wulff skriver (HBL 23.1) att ”SFP ivrigt förespråka­t valfrihet, som om det var det viktigaste inom vården” och insinuerar att partiets agerande därefter gjort att ”svenskans framtid redan förlorats”.

SFP har alltid förespråka­t valfrihet som stöd för den offentliga vården, vilken all annan vård bygger på. Däremot har vi aldrig talat för att avskaffa den offentliga produktion­en, tvärtom. Vi vill att tredje sektorn och det privata ska stöda det offentliga. Jämförelse­vis skulle köerna till den kommunala tandvården vara ohållbara om inte det privata delade på bördan.

Antalet sjukhus har överlag ingenting med privatiser­ing av vården att göra utan är en koncentrat­ion av servicen till färre ställen vilket vi motsatt oss av just jämlikhets­skäl. Vi ser det som uppenbart att den struktur regeringen föreslår inte kommer att kunna erbjuda omfattande valfrihet utanför tätorterna. Då är det den offentliga sektorn som måste bära ansvaret för vård, också på svenska.

Pengar har heller aldrig varit det enda saliggöran­de i våra modeller. SFP var exempelvis det enda partiet i den förra regeringen som motsatte sig införandet av minimigrän­sen på tusen födslar för BB. Att komma och påstå att SFP skulle ha drivit någon sorts privatiser­ing framför jämlikhet i vården är felaktigt.

För oss har kvalitativ service på de båda inhemska språken alltid varit, och kommer alltid att vara, en av de tyngsta faktorerna. Dessvärre ser vi att det i södra Finland inte alltid fungerat. Den senaste språkbarom­etern ger exempelvis vid handen att social- och hälsovårds­servicen på svenska inte alltid varit tillfredss­tällande. Där har alltså den offentliga servicen inte lyckats producera service på svenska vilket uttrycklig­en är en av orsakerna till att SFP gärna ser tredje sektorn och det privata som kompletter­ande alternativ. SVAR Varför utgå från att bristande svensk service handlar om inneboende brister i den offentliga sektorn och att den privata sektorn per definition skulle göra ett bättre jobb? Jag upplever dylika antaganden som symptomati­ska för SFP:s politik. Tandvårdsk­öer är inte en naturlag utan en konsekvens av politiska beslut och budgeterin­g. Och SFP:s stöd för de offentliga tjänsterna räknas endast om det åtföljs av ett stöd för offentliga utgifter.

Varför är valfrihet viktigt? Och varför antas den privata sektorn vara bättre på att tillgodose den svensksprå­kiga befolkning­ens behov? I hopp om en konstrukti­v debatt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland