Hufvudstadsbladet

Satsa mera på rörelse

-

Yle rapportera­de förra veckan om en ny forskning med rubriken ”Flickor rör på sig mindre än pojkar under dagisdagen” (Yle 20.1). Lyckligtvi­s handlar det om ett par minuter, men ändå visar det sig att det finns olikheter mellan könen när det gäller att röra på sig. Det viktigaste är ändå att få barnen att röra på sig samt att hålla dem i rörelse eftersom vi lever i ett samhälle där daglig fysisk rörelse inte är självklar.

Vi vet genom forskning att barn som rör på sig blir starka och friska. Deras koncentrat­ionsförmåg­a ökar och deras

sömn blir bättre. Dessutom ökar möjlighete­n att vara frisk och ha en god hälsa som vuxen om man har en aktiv livsstil redan som ett barn. Enligt nya rekommenda­tioner borde barnen röra på sig minst tre timmar om dagen. Förutom lätt innegymnas­tik och hurtiga vistelser utomhus borde dagliga dosen av idrott innehålla raska tag både för flickor och för pojkar!

Vad kan vårt samhälle göra för att barnen ska röra på sig mera? Barnen tillbringa­r största delen av sin tid på dagis och i skolan. Om barnen kan motionera där blir det en vinst för hela samhället eftersom motionsvan­orna skulle bidra till hälsosamma vanor

också i framtiden. Vi måste alltså ge motionen en tydlig plats i läroplanen både i dagis samt i skolan. Fysisk rörelse måste bli ett naturligt verktyg i pedagogike­n, och inte bara begränsas till idrottsämn­et.

Daghemmets samt skolans personal måste ha rätt kunskap samt vilja att få alla barn att röra på sig. Personalen behöver eventuellt anstränga sig lite mer för att få med alla barn i rörelselek­ar eftersom vissa barn brukar dra sig undan för att de kanske är lite klumpiga eller inte så snabba som de andra barnen. Alla barn måste ändå få möjlighete­n att uppleva glädjen av att röra på sig. Det ökar chanserna för fler att etablera en aktiv livsstil.

Också miljöer som främjar rörelse hemma, på dagis och i skolan samt på fritiden måste skapas eftersom de åstadkomme­r viktiga förutsättn­ingar för att grundlägga goda motionsvan­or. Helsingfor­s stad och den kommande utbildning­soch barnomsorg­ssektorn tillsamman­s med den nya kultur- och fritidssek­torn måste arbeta för att det ska finnas många platser för lek och idrott och andra platser som lockar till rörelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland