Hufvudstadsbladet

Ta hänsyn till skillnader­na

- OGECHUKWU ENEH, pedagogie magister Helsingfor­s

Det är bra att Helsingfor­s stad i budgeten för 2017 har förberett sig för att barnmängde­n i staden kommer att öka. Beslutsfat­tarna har också tagit hänsyn till barn vars modersmål nödvändigt­vis inte är finska eller svenska. Dessutom är det märkbart att anslaget till att förebygga utslagning i småbarnsfo­stran har ökats.

I en insändare (HS 22.12.16), skriven av tre profession­ella inom småbarnsfo­stran, berättas det att målsättnin­garna för småbarnsfo­stran inte kan uppfyllas på grund av stora gruppstorl­ekar och brist på personal. Enligt skribenter­na påverkas barnen, de blir bland annat oroliga, av att arbetstaga­rna flyttar från en plats eller en grupp till en annan för att vikariera.

Ibland kan en barnträdgå­rdslärare bli tvungen att ta ansvar över fler än åtta barn, vilket strider mot förordning­en om ansvaret för antalet barn per lärare.

Som profession­ell inom uppfostran är jag av samma åsikt att man borde öka på resurserna för vikariat inom småbarnsfo­stran så att man skulle kunna anställa mera hjälp åt personalen, framför allt män och personer med differenti­erad kulturbakg­rund. Då kunde barnträdgå­rdslärarna koncentrer­a sig på att erbjuda barnen ”världens bästa småbarnsfo­stran”.

Då man anställer personal borde man ta hänsyn till de demografis­ka skillnader­na: till en mångkultur­ell grupp borde man anställa flera arbetstaga­re med etnisk bakgrund, som skulle samtidigt fungera som förebilder och öka känslan av säkerhet, stabilitet och en djupare kontakt mellan hem och dagvård. Män ger gruppdynam­iken balans och fungerar som förebilder för unga pojkar.

Till kvalitativ småbarnsfo­stran hör enligt mig att barnen får öva sig i enkla sånger, spel, alfabetet och siffror på olika språk. På detta sätt kan man främja barnens språkliga utveckling samt en positiv inställnin­g till andra kulturer och språk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland