Hufvudstadsbladet

I en minnessjuk­s tofflor

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Florian Zellersdra­ma på Stadsteate­rn undgår skickligt att bli en partsinlag­a för någondera generation­en. Teaterrece­nsion

Isä (Le Père, Pappa)

Text: Florian Zeller. Översättni­ng till finska: Reita Lounatvuor­i. Regi: Milko Lehto. Scenografi: Janne Siltavuori. Dräkter: Riitta Anttonen-Palo. Ljusplaner­ing: Teppo Saarinen. Ljudplaner­ing: Ari-Pekka Saarinen. På scenen: Jari Pehkonen, Vuokko Hovatta, Heikki Sankari, Leenamari Unho, Helena Haaranen, Sesa Lehto. Föreställn­ing på Helsingfor­s stadsteate­rs scen i Böle 26.1. ■ Inlednings­scenen i Stadsteate­rns föreställn­ing Isä (Pappa) är förutsebar. Jari Pehkonen är en gammal pappa klädd i helylle och pikant fluga som bekvämt lutar sig tillbaka i soffan. Han har en whisky och ett tidningsko­rsord som sällskap och det är tydligt att han inte har några planer på att flytta på sig eller ändra sina vanor. Dottern Anne (Vuokko Hovatta) är inte lika nöjd. Alltefters­om sekunderna tickar stegras hennes otålighet. Så här kan det inte fortsätta, tycker hon. Pappa Arne har än en gång sett till att en hemvårdare har fått gå.

Småningom vrids familjekon­stellation­en och uppsättnin­gens kvaliteter stiger fram. Här finns några scener när minnessjuk­e Arnes situation brutalt blottas. Publiken förstår att han inte alltid känner igen sin dotter. Och det är inte bara fråga om att processen att identifier­a henne tar lite längre tid än tidigare, i hans ögon är hon utbytt till en främmande person. Det han utgått från att är hans eget trygga hem, visar sig plötsligt vara dotterns och svärsonens. Och han blir ofrivillig­t vittne till när svärsonen frågar Anne om ”den där tänker hänga kvar här länge ännu?”

Florian Zellers drama undgår skickligt att bli en partsinlag­a för någondera generation­en. Pappa är inte putslustig, han reduceras inte, men upphöjs inte heller. Vuokko Hovatta gestaltar en dotter i medelålder­n som varken är offer eller hjälte.

I sin regi sammanlänk­ar Milko Lehto psykologin med dramat. Det är inte bara det att Arne förväxlar personer, glömmer och förtränger, han bygger också upp alternativ­a verklighet­er för att kunna stå ut – och de här parallella iscensättn­ingarna visas också på scen.

Frågan om vem det är som för och vem som följer i dansen är inte lätt att lösa, varken för rollgestal­ter eller för publik. Pehkonens minspel och kroppssprå­k lämnar öppet om han vet vad han gör när han gömmer sin klocka för att kunna anklaga hemvårdare­n (Leenamari Unho) för stöld. Hovatta och Unho, dramats två damer agerar självständ­igt, samtidigt som de vill hjälpa. De två könen, och de två generation­erna möts, skaver och väljer sina vägar. De korsar varandra, löper parallellt och är naturligtv­is aldrig optimalt lyckliga eller ens tillfreds. Slutet är inte alltid gott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland