Hufvudstadsbladet

Historiens varning

- CARL APPELBERG

Det har sina fördelar att i unga år ha studerat historia vid universite­t. Man kan bättre förstå vissa orsaker till vad som händer i dag. Visserlige­n säger man att historien aldrig upprepar sig, men obehagliga moment har en benägenhet att återkomma.

Därför är jag orolig. USA:s förre president Obama fimpade som en av sina sista åtgärder ut ett trettiotal ryska diplomater för att de blandat sig i presidentv­alet. Normalt borde Ryssland ha gjort det med samma antal amerikansk­a diplomater, men nix, herr Putin lät meddela att han väntade på den kommande presidente­n, herr Trump.

Det för osökt mina tankar först till Tilsit-avtalet mellan kejsar Napoleon och tsar Alexander I år 1887. Där delade herrarna upp Europa mellan sig och Finland tillföll tsaren. Det ledde till 180809 års krig mellan Ryssland och Sverige och Finland blev ett ryskt storfurste­ndöme för hundra år framåt.

Sedan går tankarna till Molotov-Ribbentrop-avtalet. Det slöts i augusti 1939 i Moskva, fast egentligen mellan Stalin och Hitler, och också där fick Sovjetryss­land Finland på sin del. Två månader senare anföll sedan Sovjet, det blev vinterkrig och fortsättni­ngskrig.

I vartdera fallet höll visserlige­n inte avtalen, på 1800-talet gick Napoleon till anfall och på 1900-talet gjorde Hitler det. Vi vet hur det gick, men tror ni att någon kommer att ta lärdom av det? Icke sa Nicke! Därför är det förresten rent märkvärdig att vi fått leva i fred så här länge tack vare EU. Snälla ni, tänk på det, inget Fixit!

Jag är säker på att Putin har läst sin historia, åtminstone delvis, men jag är inte säker på att Trump gjort det. Månne han över huvud taget kan läsa? Om de båda ska dela upp världen den här gången så måste de visserlige­n räkna med Kina och det kan lägga band på dem. Men Finland är bara en liten bonde i det spelet och åtminstone i schack är bondeoffer ett vanligt taktiskt drag.

Ni vet hur det gick för den grekiska sierskan Kassandra, inte en kotte trodde på henne, och så gick det som det gick. Hoppsan, där hamnade jag rakt ner i Greklands antika historia. Bäst att inte tänka på den, nuvarande Greklands historia är trasslig nog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland