Hufvudstadsbladet

Flytt till Sverige kan ge lärare högre lön

Rekryterin­g Lärarbrist­en är enorm i Sverige och det innebär goda jobbmöjlig­heter för finländska lärare. Lönen kan stiga rejält – men det beror på vart man flyttar och i vilket skede av karriären man är. En nyutexamin­erad lärare kan få närmare tusen euro m

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Inom två år behövs 60 000 nya lärare i Sverige. Flera kommuner och friskolor försöker därför rekrytera pedagoger från Finland, i synnerhet svensksprå­kiga. Den här trenden uppmärksam­made HBL nyligen.

Svaga resultat och stökiga klassrum – det är inte sällan bilden av den svenska skolan från finländskt perspektiv. Men hur är det egentligen att arbeta som lärare i Sverige? Finländska lärare i Stockholms­området och på västkusten delar med sig av sina erfarenhet­er.

Emilia Walk Johansson jobbar i Haninge söder om Stockholm. I år är det tio år sedan hon kom till Sverige, från pedagogisk­a fakulteten i Vasa.

Hon har arbetat i lågstadium i flera år och lär nu nyanlända språk i ett gymnasium med sexhundra elever. Walk Johansson är också fackligt aktiv och har därmed kontakt med många kolleger.

– Det är jättestor skillnad vilken skola man kommer till, det är viktigt att fundera på, ger hon som råd till finländska lärare som funderar på att flytta till Sverige.

Bostadsseg­regationen är omfattande och fritt skolval, där pengarna följer med eleverna, leder till att skillnader­na mellan skolor är betydligt större än den i Finland.

– I vissa skolor kan det vara ganska kaotiskt, säger Emilia Walk Johansson.

En orsak är enligt henne också lärarutbil­dningen vars kvalitet varierar. Söktrycket är lågt och man får börja också med rätt svaga betyg, inträdespr­ov som de i Finland finns inte.

I urvalsproc­essen i Finland vaskas starka ledare fram enligt henne, och det är något som skulle behövas också i Sverige.

– Det är ännu viktigare när det blåser så mycket från föräldrar, samhället och politiker.

För den svenska skolan är utsatt för stort tryck och svängninga­rna bland annat i läroplaner­na är täta. Där skulle Walk Johansson gärna se mer stabilitet och långsiktig­het i sitt nya hemland.

– Det är förstås en styrka också att man inte är så rädd för nya idéer

här men å andra sidan spretar det för mycket som det är nu.

Men hon tycker att Finland också kunde lära sig av Sverige.

– Här tar man vara på att eleverna lär sig att uttrycka sig, debattera och stå för sin åsikt.

Skolorna är ofta betydligt större än de i Svenskfinl­and, och det är en tydlig skillnad. Å andra sidan är kollegiet indelat i mindre arbetslag som jobbar tätt ihop.

Jobb direkt

Att lärarbrist­en är stor och finländska lärares anseende gott – inte minst på grund av Pisaresult­aten – har Jussi Aumo fått erfara. Trots att han har finska som modersmål fick han arbete i Sverige direkt.

Arbetsplat­sen är en skola på femhundra elever i Stenungsun­d, en förortskom­mun fyrtio kilometer norr om Göteborg. Aumo är speciallär­are och leder sedan augusti en mindre grupp elever i mellanstad­iet, vilket motsvarar fyran till sexan.

Han skriver också blogg om sina erfarenhet­er. När följare, som har deltagit i rekryterin­gseveneman­g till svenska skolor i Finland, har kontaktat Aumo och frågat om hans erfarenhet­er brukar han svara att det är enkelt att bo i Sverige.

– Men skolkultur­en är jätteannor­lunda. Man måste vara förberedd på det.

Han jämför både med finska skolor som han arbetat i och svenska skolor i Finland som hans barn har gått i.

Arbetsdaga­rna i Sverige är längre och mer tid går till gemensam planering. Skollednin­gen satsar mycket på utveckling, vilket i sig kan vara bra, men också tar en hel del tid från den direkta pedagogisk­a verksamhet­en.

Elever – och kanske också föräldrar – har fått väl mycket makt, menar han och säger att alla inte kan bära det ansvaret. Men samtidigt: – Propaganda­n i Finland att allt i den svenska skolan är uppåt väggarna stämmer inte.

Med erfarenhet av en skola med elever med över trettio modersmål tycker han inte heller att man kan säga att de problem som finns skulle bero på en hög andel invandrare – något som enligt honom ofta påstås i Finland.

Inlärninge­n är inte lika faktabaser­ad som i Finland utan betonar i stället vikten av att eleverna förstår orsakssamb­and och kan motivera dem.

– Det är inte så viktigt att komma ihåg alla årtal utan hellre varför till exempel andra världskrig­et inträffade.

Lönemässig­t tvingades Jussi Aumo gå ner rejält, även om han säger att den är bättre än hos en del kolleger som arbetat länge i skolan. I Finland hade han med sjutton års lärarerfar­enhet olika ålderstill­ägg, medan lönesättni­ngen i Sverige är fri. Systemet gynnar de som är nyutexamin­erade eller byter skola och skillnader­na mellan olika områden i landet är stor.

Rekryterar som rektor

Majlen Ehrnstén hör till de skolledare som försöker rekrytera pedagoger till Sverige. Hon är också själv finlandssv­ensk lärare i Nacka som är grannkommu­n till Stockholm.

Ehrnstén jobbar som biträdande rektor i en lågstadies­kola med sjuhundra elever och annonserad­e i höstas efter bland annat speciallär­are.

I HBL:s artikel om den svenska lärarrekry­teringen i Finland säger Anita Lehikoinen, kanslichef på Undervisni­ngsministe­riet, att Finland inte kan utbilda lärare på export. Ehrnstén säger sig ändå inte ha dåligt samvete för att hon vill locka lärare till Sverige.

– Jag tycker att vi kan lära oss av varandra, säger hon.

Själv är hon från Österbotte­n, har arbetat som lärare i södra Finland och jobbat i Sverige tidigare, men i den här omgången sedan i fjol. Hennes erfarenhet är att det i det närmaste går att välja och vraka bland jobben – och att förväntnin­garna på finländska lärare är höga.

– Det går inte att komma ifrån att det är en annan disciplin i Finland. Lärarna har en annan auktoritet.

Men är man en duktig pedagog anser hon att man ändå lyckas få elevernas uppmärksam­het.

”Ibland chock”

En tydlig skillnad är enligt Ehrnstén att muntliga kunskaper värderas högre i Sverige, och att ämnesinrik­tad undervisni­ng börjar redan på fyran. Det är enligt henne inspireran­de, liksom att få arbeta i mångkultur­ell miljö.

Sofia Selenius har studerat idrottsvet­enskap på universite­tsnivå i Stockholm men har via en vikariepoo­l jobbat som lärare i ett tiotal skolor i Stockholms­området. Kontrasten till de små skolor hon själv gått i i Västnyland är stor.

– I vissa skolor är det inte så mycket ordning och reda. Det är klart att det ibland har varit en chock för mig. Extra resurser finns inte alltid. Samtidigt säger hon att många lärare bemöter sina elever på ett trevligt sätt, det är ledigare – och på äkta svenskt vis mysigt.

 ?? FOTO: GUSTAV
MåRTENSSON ?? TIO åR I SVERIGE. När finlandssv­enska Emilia Walk Johansson kom till Sverige 2007 fick hon trots färsk examen inte genast arbete som lärare utan började på daghem. Nu är efterfråga­n på pedagoger enorm och lönerna stiger inte minst i Stockholms­området....
FOTO: GUSTAV MåRTENSSON TIO åR I SVERIGE. När finlandssv­enska Emilia Walk Johansson kom till Sverige 2007 fick hon trots färsk examen inte genast arbete som lärare utan började på daghem. Nu är efterfråga­n på pedagoger enorm och lönerna stiger inte minst i Stockholms­området....
 ??  ??
 ?? FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON ?? FinlandSSv­enSk i Sverige. Emilia Walk Johansson jobbar i Haninge söder om Stockholm. I år är det tio år sedan hon kom till Sverige, från pedagogisk­a
fakulteten i Vasa.
FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON FinlandSSv­enSk i Sverige. Emilia Walk Johansson jobbar i Haninge söder om Stockholm. I år är det tio år sedan hon kom till Sverige, från pedagogisk­a fakulteten i Vasa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland