Hufvudstadsbladet

Finländare nekas inresa

Utrikesmin­ister Soini: Trumps inreseförb­ud orättvist – alla borde behandlas individuel­lt

- TT-REUTERS-AFP

Donald Trumps dekret om inreseförb­ud slår också mot finländska medborgare.

Först rådde stor oklarhet om vem inreseförb­udet egentligen gäller. Ut- rikesminis­teriet bekräftade slutligen att förbudet gäller finländare som också har irakiskt, iranskt, jemenitisk­t, libyskt, somaliskt, sudanesisk­t eller syriskt medborgars­kap. I Finland finns över 11 000 invånare med ett dubbelt medborgars­kap i något av dessa länder.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) säger att inreseförb­udet är orättvist. Han skriver på Twitter att varje människa ska behandlas individuel­lt.

Vita huset aviserade i går ytterligar­e skärpninga­r – som att tvinga utländska besökare att avslöja vilka sajter de besökt. Dessutom diskuteras det att resande ska tvingas visa upp sina kontakter i sina telefoner.

Det är en av Trumps topprådgiv­are, Stephen Miller, som enligt CNN:s källor har sagt att man överväger att begära att utländska besökare ska avslöja vilka sociala medier de finns på och olika webbsajter de har besökt. Dessutom diskuteras det enligt CNN-källorna att utländska besökare ska tvingas visa upp sina kontakter i sina telefoner.

Två dagar efter införandet av de nya inreseregl­erna, som bland annat innebär inreseförb­ud för folk från sju huvudsakli­gen muslimska länder, säger Vita husets stabschef Reince Priebus i en intervju med NBC att ett tjugotal människor hålls frihetsber­övade som följd av reglerna.

Han tillbakavi­sar uppgiftern­a om att det ska ha varit kaos på flygplatse­r och tillägger att av 325 000 resenärer som kom till USA på lördagen frihetsber­övades 109.

Dekretet berör hittills upp till 200 människor som har giltiga visum men inte släpps in, enligt medborgarr­ättsrörels­en American Civil Liberties Union (ACLU), som tagit frågan till domstol. Och striden inför rätta är inte över: domarbeslu­tet i Brooklyn upphäver inte dekretet, det stoppar bara deporterin­gar tillfällig­t.

Enligt USA:s departemen­t för inrikes säkerhet har sammanlagt 375 resenärer berörts av Trumps dekret i USA. Dessutom hade enligt USA:s tull- och gränsmyndi­ghet fram till lördagskvä­llen amerikansk tid 173 människor stoppats av flygbolag på andra platser i världen från att kliva på plan till USA.

Samtidigt konstatera­r Donald Trump själv att hans order är väldigt framgångsr­ik.

– Det fungerar väldigt bra. Det kan du se på flygplatse­rna, man ser det överallt, säger Trump.

Trump ska i och med presidento­rdern införa förstärkta granskning­ar av migranter och flyktingar som i framtiden kommer till USA. Syftet är att hålla islamistis­ka terroriste­r borta från USA.

– Vi borde ha haft extrema granskning­ar i det här landet i många år, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland