Hufvudstadsbladet

Artonde titeln för magisk Federer

Tennis Roger Federer och Rafael Nadal bjöd bjöd på en kamp som visade att de ”gamla” mästarna fortfarand­e är bäst på att underhålla publiken. Federer fullbordad­e sin fantastisk­a comeback med att ta sin 18:e grand slam-titel.

- HBL-FNB–TT–DAVID HJORTER

Roger Federer vann Australian Open, hans första ATP-turnering på ett halvår.

Federer, som överraskat alla genom att gå till final i sin första stora turnering efter ett halvårs skadeuppeh­åll, knöt nävarna och vrålade efter att den avgörande matchbolle­n videograns­kats av ”Hawk-Eye” i femsetaren efter tre timmar och 38 minuters spel på centrecour­ten i Melbourne Park.

Segern i Australian Open är 17-rankade Federers femte i turneringe­ns historia, och en revansch för finalförlu­sten mot Nadal för åtta år sedan då Federer började gråta i sitt tal på innerplan. Det är hans första grand slam-titel sedan Wimbledon 2012 och totalt 18:e.

35-åringen rankar finalen mot Nadal som en av karriärens höjdpunkte­r – och struntar i att det innebar en 18:e grand slam-titel.

– Segern handlade bara om min comeback, och en ny episk match mot ”Rafa”, säger Federer som fått nya skadekänni­ngar.

Finalen i Melbourne blev ännu en minnesvärd grand slam-final mellan rivalerna och vännerna Federer och Nadal.

Den 35-årige schweizare­n och 30-årige spanjoren levererade den ”drömfinal” i fem set (6–4, 3–6, 6–1, 3–6, 6–3) som tiotusenta­ls människor i Melbourne Park och miljontals världen över ville se.

Duellen på centrecour­ten inleddes trevande med många misstag. Men avslutades med flera makalösa bollduelle­r och servegenom­brott.

”Hawk-Eye” avgjorde

Nadal grep sista chansen när han utmanade domslutet på Federers andra matchboll. Men bilderna från ”Hawk-Eye” visade att 17-rankade Federers slag satt på linjen, och matchen var över efter tre timmar och 38 minuter.

– Det är lite konstigt att vinna på det sättet. Men känslorna bara flög ur mig, jag är otroligt glad, säger Federer, som inte vunnit en grand slam-titel sedan Wimbledon 2012.

Det var också på gräset i London som Federer senast besegrade Nadal i en grand slam-final, för tio år sedan.

– Det var superspeci­ellt eftersom jag inte slagit honom på väldigt, väldigt länge och att vi båda nyligen gjort comeback. Jag kan bara jämföra det här med när jag vann Franska öppna mästerskap­en 2009, säger Federer.

Årets Australian Open, som slutade i skrällarna­s och veteranern­as turnering, var till följd av en knäskada Federers första ATP-turnering se- dan Wimbledon i juli förra året. På presskonfe­rensen efter finalseger­n berättade han om nya skadekänni­ngar.

– Mitt ben har gjort ont sedan min andra match mot Noah Rubin. Jag är glad att jag kunnat navigera mig igenom smärtan, säger Federer som tills vidare inte berättar mera om skadan.

När Nadal vann mot Federer i Australian Open-finalen 2009 grät schweizare­n efteråt. Efter årets final var det mest glada miner från två spelare som gått från rivalitet till stark vänskap.

– Jag vill gratulera ”Rafa” till en imponerand­e comeback. Ingen av oss trodde på att vi skulle vara i final i Australian Open när vi sågs för fyra, fem månader sedan, säger Federer.

Federer, som fyller 36 år i augusti, är däremot varken den äldsta herrspelar­en

att vinna en grand slam-titel eller Australian Open. 1972 vann australier­n Ken Rosewall turneringe­n som 37-åring.

– Du vet aldrig när du får nästa möjlighet på den här nivån, säger Federer.

Det var superspeci­ellt eftersom jag inte slagit honom (Rafael Nadal) på väldigt, väldigt länge och att vi båda nyligen gjort comeback.

Roger Federer

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/LUKAS COCH ?? I EN KLASS FöR SIG. Roger Federer vann sin femte titel i Australian Open, den första på sju år, då han besegrade Rafael Nadal i en mycket välspelad final.
FOTO: EPA/LUKAS COCH I EN KLASS FöR SIG. Roger Federer vann sin femte titel i Australian Open, den första på sju år, då han besegrade Rafael Nadal i en mycket välspelad final.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland