Hufvudstadsbladet

Då regeringen­s alla högerideol­ogiska och nyliberala tankegånga­r på många håll upplevs som hot mot välfärdssa­mhället kan det ge SDP alla möjlighete­r att nå ett större väljarstöd.

SdP kan inte luta sig bakåt för att partiet leder i opinionsmä­tningarna. det krävs nya tag också av en gammal ordförande.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Tommy Westerlund kommentera­r SDP:s kommande partikongr­ess på ledarplats,

Socialdemo­kratin har haft problem med att förnya sig. Det är ett allmäneuro­peiskt socialdemo­kratiskt problem. Sossarna har inte riktigt hängt med och hittat sin plats i det kraftigt och snabbt förändrade samhället. Det har lett till att många tidigare starka europeiska socialdemo­kratiska eller moderata socialisti­ska partier har krympt rejält och förlorat makten.

i Finland är SDP också i opposition, men partiet har toppat de senaste opinionsmä­tningarna, så utgående från den placeringe­n kunde allt tänkas vara väl inom partiet. Toppositio­nen i opinionsmä­tningarna kan invagga partiet i en falsk trygghetsk­änsla.

Uppgången tycks ha stannat vid 2021 procent, men det torde finnas potential för mer. Sannolikt är den ökning som skett efter riksdagsva­let i huvudsak en följd av den sittande regeringen­s beslut och framförall­t att de sannfinlän­dska väljarna är besvikna. En del av dem har återvänt till SDP-lägret.

SDP:s aktiva egna politiska insatser kan bli bättre och ge resultat.

Partikongr­essen i Lahtis under veckoslute­t är ett ypperligt tillfälle för SDP att komma med ett tydligt budskap om vilken linje som är SDP:s och vilken politik partiet vill föra för att garantera välfärden och föra landet framåt.

Då regeringen­s alla högerideol­ogiska och nyliberala tankegånga­r på många håll upplevs som hot mot välfärdssa­mhället kan det ge SDP alla möjlighete­r att nå ett större väljarstöd.

Solidarite­t har i alla tider varit ett honnörsord för socialdemo­kraterna. Därför måste allt vad protektion­ism och nationalis­m heter vara främmande och fördömas. Det innebär att SDP kunde driva något som går tvärtemot de rörelser som nu har växt upp i Europa och USA. SDP kan vara en naturlig motkraft till de här strömninga­rna.

SDP ska på sin partikongr­ess under veckoslute­t godkänna ett nytt princippro­gram som man säkert gärna ser som ett program för Nya SDP. Epitetet betongpart­i ligger långt från det som SDP vurmar för i sitt nya princippro­gram – ett program som kommer att gälla oberoende av vem som härefter leder SDP.

Bland annat bildning betonas starkt, men den ekonomiska politiken är i en nyckelstäl­lning. SDP söker en trovärdig ekonomisk politik för dagens Finland.

I det nya programmet talar man varmt för marknadsek­onomi, men det krävs enligt SDP både reglering och begränsnin­gar. SDP slår fast att marknadsek­onomin är ett nyttigt verktyg för att skapa välstånd, men den ska inte definiera politiska mål.

Utan demokratis­k styrning fungerar marknaden kortsiktig­t, den tjänar enligt SDP inte samhällsin­tresset, den förhindrar inte klimatförä­ndring och skapar inte jämnt fördelad välfärd. Därför innehåller partiets ekonomiska modell reglering och normer. Balanserad marknadsek­onomi kunde det kanske kallas.

Sossarna kan vara nöjda över att det blev en ordförande­kamp. Värden och socialdemo­kratisk ideologi har nu debatterat­s mer än om det hade varit bara ett alternativ­löst omval av Antti Rinne.

Men ett omval pekar allting ändå på. I alla mätningar som har gjorts har Rinne fått över 50 procent av partideleg­aternas stöd. Även om bara drygt hälften av de delegater som deltar i partikongr­essen och väljer ordförande har svarat i enkäterna är sannolikhe­ten mycket liten att Rinne skulle besegras i Lahtis på lördag.

Överraskan­de små förändring­ar i kandidater­nas stöd har skett under kandidattu­rnéns gång. Nu återstår bara en kandidatde­batt, den hålls i Helsingfor­s i kväll. Debatterna har varit städade även om Timo Harakka har gjort försök att utmana Rinne och bland annat beskyllt honom för en viss tröghet och för att partiet saknar färska internatio­nella linjedragn­ingar. Tytti Tuppuraine­n har talat för en marknadsin­riktad politik och betonat vikten av frihandel.

Hur kampen om partisekre­terarposte­n ska sluta är däremot i högsta grad oviss. Den nuvarande sekreterar­en lämnar frivilligt posten. Kandidater är Bryssellob­byisten Antton Rönnholm, partiets tidigare vice ordförande Tarja Tenkula, servicefac­ket Pams chef för samhällsre­lationer Hanna Kuntsi och partiorgan­et Demokraatt­is chefredakt­ör Mikko Salmi

Kandidatbu­ketten är intressant och kan ge både partiet och dess ordförande nya tankar och inspiratio­n. Oberoende av vem som väljs så är det fråga om ett generation­sskifte på posten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland