Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­dare med i hätsk grupp

Hatretorik I den slutna Facebookgr­uppen Mitä vittua-ryhmä drömmer deltagarna om bland annat politiskt våld, visar en utredning som FNB gjort. Mer än 30 sannfinlän­dare är med i gruppen.

- FNB

I den slutna Facebookgr­uppen Mitä vittua-ryhmä spekulerar deltagarna om politiskt våld och mord. Till gruppen hör enligt FNB:s utredning riksdagsle­damoten Teuvo Hakkaraine­n och minst 31 av partiets kommunalva­lskandidat­er.

I kommentark­edjorna talas det bland annat om pedofilpro­feten och uttalas önskemål om koncentrat­ionsläger och om att ihjälfrusn­a asylsökand­e kunde brännas upp i speciella anläggning­ar.

I gruppen har man också önskat död åt kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) och fantiserat om att president Tarja Halonen dör en våldsam död.

Ilja Janitskin, som kallar sig chefredakt­ör för webbsajten MV-lehti, skriver i ett inlägg att han utesluter personer som uppför sig osakligt. Oklart är hurudana kommentare­r man behöver komma med för att på riktigt uteslutas från gruppen.

En europeisk arresterin­gsorder för Janitskin har utfärdats på grund av brottsmiss­tankar kopplade till MV-lehti. Janitskin är misstänkt bland annat för hets mot folkgrupp, grov ärekränkni­ng, penningins­amlingsbro­tt, olaga hot och brott mot upphovsrät­ten.

FNB följde också med diskussion­en i den öppna gruppen Suomi ensin (Finland först). Där ville deltagare bland annat införa globalt förbud mot muslimer och grunda folkdomsto­lar för politiker.

Många sannfinlän­dare

Till Mitä vittua-ryhmä med mer än 22 000 medlemmar hör enligt FNB:s utredning Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Teuvo Hakkaraine­n och minst 31 av kommunalva­lskandidat­erna som partiet räknat upp på sina webbsidor. Alla som hör till gruppen har nödvändigt­vis inte själva anslutit sig till den.

Ifall någon ansluter en person till en hemlig grupp behöver personen inte godkänna inbjudan särskilt för att höra till gruppen. Den inbjudna kan om hen så vill lämna gruppen.

Den kändaste Sannfinlän­daren i gruppen efter Hakkaraine­n torde vara vice fullmäktig­eledamoten i Tammerfors Terhi Kiemunki.

Kiemunki sade till FNB på fredagen att hon inte själv sökt sig till gruppen och att hon tänker lämna den genast.

– Jag har aldrig anslutit mig till en sådan grupp och jag stödjer inte MV på något sätt. Någon kan säkert ansluta vem som helst till den. Jag har aldrig ens läst något där och använder inte den på något sätt, säger Kiemunki.

Hakkaraine­n och partisekre­teraren Riikka Slunga-Poutsalo har inte svarat på FNB:s begäran om kommentar.

Både Hakkaraine­n och Kiemunki har dömts i tingsrätte­n för hets mot folkgrupp. Kiemunki tänker överklaga domen.

FNB hörde sig för hos de fyra största partierna om deras redan klara kommunalva­lskandidat­er men endast Sannfinlän­darnas kandidater fanns samlade på ett ställe.

SDP:s och Centerns partikansl­ier uppger att de ännu i det här skedet inte har uppgifter om kandidater­na. Samlingspa­rtiet ville inte ge ut ofärdiga listor eftersom alla namn på listorna ännu inte tillkännag­ivits. Kandidatno­mineringen fortsätter till slutet av februari.

Sluten grupp utesluter inte brott

Biträdande riksåklaga­re Raija Toiviainen påminner om att en grupp på 22 000 människor är stor. Hon betonar att det att en grupp på Facebook är sluten eller hemlig inte utesluter eventuella brott.

Samtidigt säger hon ändå att människorn­a i gruppen kan vara där av olika skäl. Det väsentliga i hennes tycke är att ta reda på om man går över den straffrätt­sliga tröskeln och vilka personerna är som vill smäda, förtala och hota minoritete­r med våld.

– Det gruppen diskuterar låter på alla sätt mycket otrevligt. Innan man kan bedöma om man i en enskild diskussion gått över den straffrätt­sliga tröskeln bör verksamhet­en i gruppen utredas på bredare front, säger Toiviainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland