Hufvudstadsbladet

Högre lön hos grannen? Ja och nej

Nyutexamin­erade som börjar jobba på orter med lärarbrist får högre lön än i Finland. Men äldre lärare kan tvingas gå ner i lön om de flyttar till Sverige.

- ANNA SVARTSTRÖM

STOCKHOLM I Finland är medellönen för klasslärar­e (utan dubbelbehö­righet) 3 523 euro. I Sverige var snittlönen för en grundskoll­ärare 31 200 kronor eller 3 294 euro 2015.

Men skillnader­na i lönesystem­en är stora mellan länderna och försvårar jämförelse­n. Hur lönen påverkas vid en eventuell flytt till Sverige beror också på i vilket skede av karriären man är och var man jobbar.

I Finland följer lärarlöner­na bestämda tariffer i kollektiva­vtalet. Ingångslön­en för en klasslärar­e är 2 603 euro, utan egentlig variation.

I Sverige är lönerna däremot individuel­la och sätts i förhandlin­gar mellan läraren och arbetsgiva­ren. Eftersom bristen på arbetskraf­t är stor på flera håll i Sverige har lönerna stigit de senaste åren.

För en nyutexamin­erad lärare finns det därför goda möjlighete­r att förhandla till sig en hyfsad startlön. Enligt Robert Nilsson, ombudsman på Lärarförbu­ndet, är en lön på motsvarand­e 3 250–3 350 euro inte ovanlig i storstadso­mrådena.

I de skolorna kan det hända att en pedagogisk­t mindre erfaren lärare får bättre lön än en lärare som har arbetat på samma plats en längre tid. I Sverige är det inte heller ovanligt att lärare byter arbetsgiva­re för att få upp sin lön.

I Finland finns det däremot ålderstill­ägg som ger automatisk­a lönetilläg­g – efter tjugo år har en klasslärar­es lön ökat med 27 procent.

En OECD-jämförelse från 2011 visar att svenska lärares löneutveck­ling är mer sammanpres­sad än de finländska kollegerna­s. Enligt den har en svensk lärare med femton års erfarenhet också lägre lön i jämförelse med andra akademiker­yrken än vad fallet är i Finland.

Skillnader­na mellan arbetsgiva­re och orter är stor i Sverige. Enligt Robert Nilsson finns det orter som betalar nyblivna lärare till och med tusen euro mindre i månaden än i storstadso­mrådena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland