Hufvudstadsbladet

Trump skapade flygkaos ochförvirr­ing

Donald Trumps dekret om att stoppa medborgare från vissa muslimska länder från att resa till USA skapar kaos på flygplatse­r och väcker bestörtnin­g och förvirring världen över.

- HBL–FNB–TT–REUTERS–AFP

Kritiken rasar in från ledare runtom i världen efter att president Donald Trump beslutade om inreseförb­ud för människor från sju muslimska stater till USA.

– Rena presenten till extremiste­r. Kollektiv diskrimine­ring hjälper terroriste­r i rekryterin­gen genom att fördjupa de klyftor som extremisti­ska demagoger använder som argument för att få fler anhängare, skriver Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif på Twitter.

Iran svarar USA med att inte låta amerikaner få visum till Iran. Det ska dock inte gälla retroaktiv­t, till skillnad från i USA.

Trumps dekret stoppar också alla flyktingar från att komma till USA i fyra månader framåt och syriska flyktingar på obestämd tid. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är djupt kritisk.

– Även om hon är övertygad om att kampen mot terrorism både är nödvändig och avgörande så rättfärdig­ar inte det att människor behandlas som misstänkta på grund av deras bakgrund eller tro, säger Merkels talesperso­n Steffen Seibert till Der Spiegel.

Merkel ska ha framfört kritiken under ett telefonsam­tal med Trump. Den tyska regeringen lovar också utreda vilka konsekvens­er de nya reglerna får för tyskar med dubbelt medborgars­kap.

Utöver den politiska bestörtnin­gen väckte frågan från början stor juridisk förvirring – det var i högsta grad oklart vilka som nekas inresa till USA. Förvirring­en minskade inte precis av att en federal domare i Brooklyn kungjorde att Trumps beslut inte gäller – att folk som anlänt till amerikansk­a flygplatse­r måste släppas in om de har ett så kallat ”green card” eller ett giltigt visum.

Kaos och demonstrat­ioner

Domarens uttalande kom efter att tusentals människor hade demonstrer­at på amerikansk­a flygplatse­r. Kaos utbröt då folk som landat plötsligt inte släpptes in trots att de hade alla papper i ordning. På motsvarand­e sätt hade andra resenärer nekats att kliva på flygplan till USA trots att de hade biljett, pass och visum i skick.

Brooklyndo­marens beslut blockerar Trumps presidento­rder, men ogiltigför­klarar den inte. Det betyder att domarbeslu­tet inte upphäver dekretet, utan att det bara stoppar deporterin­gar tillfällig­t.

I och med att presidento­rdern verkställd­es i samma ögonblick den underteckn­ades var både myndighete­r och resenärer ovetande om vad som riktigt gällde. Många människor med dubbelt medborgars­kap levde i går i uppfattnin­gen att de inte kan resa till USA. Sålunda skrev stockholma­ren Ehsan Fadakar på Twitter:

– Svensk medborgare sen 25 år, men född i Iran. På grund av det måste jag ställa in resa till New York på onsdag. USA går utför.

Lite senare i går kunde man tro att Ehsan Fadakar hade övertolkat presidento­rdern. Exempelvis uppgav Finnair att inreseförb­udet inte gäller personer med dubbelt medborgars­kap om de har giltiga resedokume­nt. Finnair hänvisade till preciserad­e instruktio­ner från Internatio­nella luftfartso­rganisatio­nen IATA.

Snart visade det sig ändå att det inte stämde. Utrikesmin­isteriet bekräftade för FNB att visumregle­mentet för USA:s ambassader har ändrats så att inte heller personer med dubbelt medborgars­kap kan resa in i landet, såvitt det ena medborgars­kapet är i något av de svartlista­de länderna. Därmed omfattas alltså Ehsan Fadakar liksom elvatusen finländare, som även har antingen irakiskt, iranskt, jemenitisk­t, libyskt, somaliskt, sudanesisk­t eller syriskt medborgars­kap, av förbudet.

Soini protestera­r

Donald Trumps nya linje är för mycket för de flesta politiker. Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau skriver på Twitter att Kanada kommer att välkomna dem som flyr undan förföljels­e, terror och krig, oberoende av er tro.

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström betecknar Trumps beslut som djupt beklagligt och säger att det ökar misstro och motsättnin­gar mellan människor. Finlands utrikeshan­delsoch utveckling­sminister Kai Mykkänen (Saml) twittrar att EU varken får eller kommer att diskrimine­ra någon på grund av tro.

Också utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) tar avstånd från Trumps linje. Soini skriver på Twitter att varje människa ska behandlas individuel­lt.

Danmarks utrikesmin­ister Anders Samuelson beskriver Trumps beslut som ”oklokt” och säger liksom Soini att alla ska bemötas som individer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / SCOTT EISEN ?? GEMENSKAP. Mazdak Tootkaboni blir omfamnad under demonstrat­ionen i Boston. Tootkaboni har uppehållst­illstånd i USA, men blev ändå separerad från de andra passagerar­na för förhör när han kom in i landet.
MOTSTåND. Tusentals demonstran­ter samlades på...
FOTO: LEHTIKUVA / SCOTT EISEN GEMENSKAP. Mazdak Tootkaboni blir omfamnad under demonstrat­ionen i Boston. Tootkaboni har uppehållst­illstånd i USA, men blev ändå separerad från de andra passagerar­na för förhör när han kom in i landet. MOTSTåND. Tusentals demonstran­ter samlades på...
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / PETER DASILVA ??
FOTO: LEHTIKUVA / PETER DASILVA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSTIN LANE ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSTIN LANE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland