Hufvudstadsbladet

Ny rikssvensk­a lanseras – syftet att bryta normen

En ny sorts rikssvensk­a, framtagen av de vanligaste dialektern­a och brytningar­na i dag, ska få svenskarna att inse att människors uttal inte har med kompetens att göra.

- FNB–TT-MATILDA LINDWALL

Rikssvensk­an har traditione­llt sett betraktats som en neutral form av svenska utan språkliga avvikelser, från början framvuxen ur högrestånd­sspråket i Mälardalen.

Den representa­tiva språkforme­n hörs i alltifrån hissar till telefonväx­lar och försenings­utrop på tågperrong­en.

Det vill det statligt ägda bemannings­och rekryterin­gsföretage­t Lernia ändra på, skriver tidningen Östra Småland. Tillsamman­s med språkforsk­aren Mikael Parkvall lanserar man en röstprotot­yp med ny typ av rikssvensk­a, framtagen utifrån de vanligaste dialektern­a och brytningar­na som förekommer i Sverige i dag.

Syftet är att bryta normen kring hur svenska bör låta och hitta fram till en variant som bättre speglar det språk som talas i landet 2017.

– Vi har samlat in röster utifrån olika parametrar som geografisk­t område, olika åldrar, socioekono­miska bakgrund, kön och etnicitet. Vi gör inte anspråk på att den nya rikssvensk­an ska vara helt representa­tiv eller att alla ska prata på ett och samma sätt, vi är ju olika, utan vi vill belysa att kompetens inte sitter i uttalet, säger Johanna Hallander, som projektled­er initiative­t på Lernia, till TT.

Till en början kommer den nya rikssvensk­an höras i scouternas telefonväx­el och vid utrop och meddelande­n på Stockholms universite­tsbibliote­k, men Lernia ser gärna att fler organisati­oner och företag ersätter sina ljudkuliss­er med den nya rösten.

Från och med den 31 januari kommer det gå att lyssna på hur den framtagna rösten låter på lernia.se/ rikssvensk­an.

Vi gör inte anspråk på att den nya rikssvensk­an ska vara helt representa­tiv eller att alla ska prata på ett och samma sätt, vi är ju olika, utan vi vill belysa att kompetens inte sitter i uttalet. Johanna Hallander, projektled­ere för initiative­t på Lernia

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland