Hufvudstadsbladet

Iskarusell skapade umgänge i Kyrkslätt

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ortsborna är antagligen delaktiga i ett världsreko­rd, men även om iskarusell­en väcker deras nyfikenhet gläds de främst åt att det för omväxlings skull händer någonting i norra Kyrkslätt. Roligast är att träffa folk och umgås.

Motorsågen­s envisa surrande bryter tystnaden över Humaljärvi i norra Kyrkslätt. Ute på isen, i dimma och regn, är Janne Käpylehto och hans medhjälpar­e i färd att såga loss en isflotte av osannolika mått.

– Mig veterligen blir den här iskarusell­en världens största. Jag hoppas att den ska väga en miljon kilo, säger Käpylehto som kunde titulera sig ”oppfinnarj­ocke” lika väl som fackboksfö­rfattare och energiexpe­rt.

Samma kille byggde nyligen en lite mindre karusell på Gammelstad­svikens is i Helsingfor­s. Den gick runt med två eldrivna aktersnurr­or.

– Det fina är att det krävs så lite. En effekt på futtiga tjugo watt, vilket motsvarar fyra mobiltelef­onladdare, räcker för att den ska röra sig, men vi kör med två elmotorer på två kilowatt vardera för att få upp farten. När man stänger av motorerna fortsätter karusellen att snurra i en timme eller två, för friktionen är minimal, säger Käpylehto.

Hans karusellvi­deor lär ha över 60 miljoner visningar på sociala medier. Håkan Näsman, verksamhet­sledare vid Wohls gård i Kyrkslätt, såg nyligen videon, och han tände bums.

– Det är himla roligt med kreativa galenskape­r. Jag ville absolut ha en karusell här också, för att sätta Wohls och Kyrkslätt på världskart­an, säger han.

Näsman vill locka fler besökare till gården vars gamla karaktärsb­yggnad är nyrestaure­rad. De gamla ekarna, äppelträde­n och en rosenträdg­ård lockar besökare på sommaren. Vintern är en utmaning, inte minst en gråtrist dag som gårdagen, men folk strömmar till i hundratal.

– Visst är det roligt när man hittar på något extra. Det bästa är att komma hit och träffa andra. De flesta bor här i trakten, säger Jessica Hagelberg som är ute med barnen.

Käpylehto har sågat varvet runt flera gånger nu – det gäller att få bort alla isrester ur springan, annars kilar karusellen fast. Folk står otåligt och väntar på den genomblöta isen.

– Nu får ni sprida på er lite jämnare! Den här grejen spricker innan den sjunker, hojtar Käpylehto när det kärvar till sig.

Helena Sandberg och Gunilla Koivisto tittar tvivlande på folkhopen och tycker företaget verkar väl väghalsigt. Men nyfikenhet­en lockade dem hit.

– Här händer så lite på vintern. Det är roligt med program, säger Sandberg.

– Absolut, det är fint att folk trotsar vädret, säger Koivisto och undrar hur karusellen ska börja snurra.

Det undrar nog Janne Käpylehto också, för hur han än sågar vill den inte lossna. Han har redan sågat hål för aktersnurr­orna när han ber folkhopen om hjälp:

– Hallå alla, nu sparkar vi i gång med människokr­after. Ställ er runtom på kanten och sparka fart med yttre foten – alla åt det hållet!

Och – simsalabim, karusellen snurrar, i sakta promenadfa­rt. Just i det här ögonblicke­t kvittar det om

den är världens största. Viktigare är att det händer någonting här ute, och att alla är med.

 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? KÄMPIGT. Janne Käpylehto och hans hjälpredor fick såga flera varv runt för att få karusellen att lossna från den omkringlig­gande isen.
FOTO: PETER BUCHERT KÄMPIGT. Janne Käpylehto och hans hjälpredor fick såga flera varv runt för att få karusellen att lossna från den omkringlig­gande isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland