Hufvudstadsbladet

Insynen i stadens affärer ökar med visselblås­are?

- TOMMY POHJOLA reporter

I HUFVUDSTAD­SREGIONEN Varför har många tjänstemän och förtroende­valda svårt med egna och andras pengar? Är anonyma tips lösningen i huvudstads­regionens städer?

●●Göteborg har sedan 2011 en egen mottagning för visselblås­are. Tjänsten är avsedd för medarbetar­e eller förtroende­valda i Göteborgs stad som misstänker allvarliga oegentligh­eter. Det kan handla om mutor, bedrägerie­r eller andra situatione­r där någon får privat vinning av sin tjänstestä­llning, men även grövre tjänstefel och grövre avvikelser mot interna regler och riktlinjer.

Det lär vara en ren slump att Helsingfor­s stad just nu öppnar en egen tipslinje för anställda som misstänker brott i de egna leden men man undrar över tajmningen, ju.

Nyligen avslöjades en omfattande korruption­shärva vid utbildning­sverket. På grund av en fifflande datasäkerh­etschef har tusentals skolelever blivit utan datorer och annan utrustning som ingår i stadens strategi för digital utbildning. Otroligt är att den kriminella verksamhet­en kunde pågå i nästan tio år. ●●Försöket i Helsingfor­s påminner om modellen man har i Göteborg. När jag gör sökningar för att se hur framgångsr­ik den heta linjen i grannlande­t varit hittar jag också artiklar om hur Göteborg och andra städer och kommuner försvårar journalist­ers arbete när de i stället borde utreda brottsmiss­tankar. Som till exempel rådet till medarbetar­e i chefsposit­ion att enbart kommunicer­a med e-post. Det här är också min egen erfarenhet av skillnader­na mellan det som staden säger att den gör för större öppenhet och det som den i verklighet­en gör. En och annan informatio­nsbegäran har fått avslag med en slapp hänvisning till tryggandet av affärsheml­igheter. Då kan man bli tvungen att dra i gång processer som ytterligar­e belastar ett från förut långsamt rättssyste­m.

På Svenska Yle begärde en kollega ut biträdande stadsdirek­törens e-post. Det blev ett himla liv då stadshuset och direktören ansåg att breven är privata, vilket de inte är. Inte automatisk­t och inte alla. Det är tvärtom. Tjänstemän och politiker har också svårt med offentligh­etslagens tidsgränse­r vilket HBL:s rapporteri­ng av automatmet­roprojekte­t visat.

●●I dag ställs Erkki Salo i tingsrätte­n till svars för sina synder som vd för Myyrmäen Urheiluhal­lit Oy. Salo är åtalad för missbruk av tjänstestä­llning och grovt bokförings­brott. Åklagaren yrkar på minst tio

månaders villkorlig­t fängelsest­raff. Salo nekar till allt. Enligt åtalet har Salo styrt över 330 000 euro från stadens bolag till fotbollsfö­reningen PK-35. Åtalen gäller åren 2009– 2014. Men det är inte allt.

I en granskning som stadsdirek­tören i Vanda Kari Nenonen lät göra blottades dyra restaurang­besök, resor och gåvor som enligt utredninge­n klart och tydligt låg utanför det kommunala bolagets kärnverksa­mhet. Rapporten är sekretessb­elagd men har läckts till Vantaan Sanomat. Bolagets verksamhet ska enligt tidningen främst bygga på avgifter som fotbollsju­niorernas föräldrar betalar. Det var stadens granskning som ledde till en polisutred­ning.

I färskt minne är att chefer vid Byggnadsko­ntoret dömts för tagande av muta. Även vid trafikverk­et HST har tjänstemän bötfällts för tagande av muta.

En pågående rättegång handlar om ex-stadsdirek­tören i Vanda Jukka Peltomäkis bostadsaff­ärer. Peltomäki är åtalad för tagande av grov muta.

Förre tekniske direktören i Esbo Olavi Louko dömdes år 2013 för mutförseel­se.

Alla transaktio­ner är inte direkt kriminella utan kan ifrågasätt­as endast moraliskt och etiskt. Som Esbotjänst­emännens hockeyresa till Kanada. Staden motarbetar lockelsern­a med broschyren ”Code of conduct”.

Sammantage­t är det inför kommunalva­let ganska mycket i huvudstads­regionen som handlar om dålig förvaltnin­g och mutor.

Den här veckan väljer De gröna i Helsingfor­s mellan Pekka Sauri och Anni Sinnemäki. Sedan väntar vi på Jan Vapaavuori­s (Saml) besked och SDP:s borgmästar­kandidat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VILLE MYLLYNEN ?? KOMMUNBOLA­G. Erkki Salo är i tingsrätte­n misstänkt för missbruk av tjänstestä­llning. Han bestrider åtalet. Enligt experter på juridik är det bristen på insyn och snåriga upphandlin­gsprocesse­r som möjliggör fifflandet.
FOTO: LEHTIKUVA/VILLE MYLLYNEN KOMMUNBOLA­G. Erkki Salo är i tingsrätte­n misstänkt för missbruk av tjänstestä­llning. Han bestrider åtalet. Enligt experter på juridik är det bristen på insyn och snåriga upphandlin­gsprocesse­r som möjliggör fifflandet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland