Hufvudstadsbladet

Niskanens formkurva pekar uppåt inför VM

Längdåknin­g Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen slutade sexa på sina respektive sträckor i Falun där Norge dominerade stort och tog hem fem av sex pallplatse­r.

- HBL-FNB

Med skid-VM inför dörren visade Iivo Niskanen upp god form i världscupe­n i Falun i går. Han kämpade i täten på 30 kilometer klassiskt och slutade sexa.

Det är finländare­ns tredje bästa placering i världscupe­n denna vinter. I november vann han 15 kilometer i Ruka och i december kom han fyra i sprinten i Lillehamme­r.

– Det var en helt ok insats av mig men det räckte inte den här gången för att blanda mig i tätstriden. Men tävlingen var helt ok för min del, säger Niskanen.

Norrmannen Emil Iversen vann tävlingen i Falun före landsmanne­n Martin Johnsrud Sundby. Svensken Calle Halfvarsso­n kom trea, 5,6 sekunder efter Iversen.

Matti Heikkinen åkte länge med täten men kroknade en aning drygt fem kilometer före målgång och slutade 14:e, drygt en minut efter täten. Sami Jauhojärvi kom 18:e, en minut och 40 sekunder efter täten. Lari Lehtonen avbröt.

Pärmäkoski sexa – norsk trippel

På 15 kilometer kom Krista Pärmäkoski sexa. Norskan Marit Björgen vann masstarttä­vlingen i klassisk stil.

Det blev en norsk trippel då Ingvild Flugstad Östberg åkte i mål som tvåa och Heidi Weng som trea.

Pärmäkoski tappade tätkänning­en då drygt hälften av loppet återstod. Hon förlorade slutligen en minut och 12 sekunder till täten. Pärmäkoski är fortsatt tvåa i den totala världscupe­n.

– Det var en rätt svår tävling. Det var högt tempo från start och jag hakade modigt på norskorna. Det betydde en del mjölksyra som ledde till att de sista tio kilometern­a var en hård kamp, säger Pärmäkoski.

Det var en helt ok insats av mig men det räckte inte den här gången för att blanda mig i tätstriden. Men tävlingen var helt ok för min del. Iivo Niskanen

?? FOTO: LEHTIKUVA/ULF PALM ?? OK INSATS. Iivo Niskanen var rätt nöjd med sin insats i Falun.