Hufvudstadsbladet

Elbilister utan ledning

-

● Elektrifie­ringen av Finlands bilbestånd är en del av den stora och allomfatta­nde trafikpoli­tiska lösningen för framtiden. Realismen släpper dock alltid ner lite smolk när den flyger över visionens bägare.

Även om allt annat skulle gå enligt de linjer som önskats fram från auktoritat­ivt håll, och vi skulle ha 200 000 elbilar om 15 år, finns det en lång lista av olösta problem.

Elbilsägar­e som bor i eget hus, och kör till jobbets garage där det finns laddningss­tationer, har ända från början kunnat njuta av den nya tekniken förutsatt att de monterat en egen hemmaladdn­ingsstatio­n på väggen.

Även om man har rätt till bilplats på gården är det inte säkert att man kan koppla in en modern laddare, inte ens för egna pengar.

● För att få Helsingfor­s innerstads bilbestånd elektrifie­rat behövs det andra lösningar. Här är man lycklig om man har en parkerings­plats med elstolpe för kupévärmar­e, och den håller inte för snabbladdn­ing. Någon ska också betala för elen.

Snart kommer bolagsstäm­morna att behandla en massa frågor om det här. Sannolikt finns det åtminstone en pionjär i varje höghus, och det är bra att utreda och åtgärda behovet i tid.

Många har boendepark­ering på gatan, och då är det omöjligt att ladda bilen hemma. Även om man har rätt till bilplats på gården är det inte säkert att man kan koppla in en modern laddare, inte ens för egna pengar.

En aktieägare i ett husbolag gjorde just det, installera­de laddaren och betalade för den el som bilens batterier enligt mätaren förbrukade. Då vaknade husbolaget­s styrelse och krävde att laddningss­tationen tas bort.

● Det är jämställdh­etsklausul­en som ställer till med oreda för elbilsägar­e som bor i lägenhet. I Talouseläm­ä refererade­s det första fallet för en tid sedan.

Det handlar inte bara om att beställa laddstatio­ner och koppla dem till elnätet. Först och främst gäller det att få två tredjedels majoritet för projektet på bolagsstäm­man. Det handlar ofta om att reservera ett visst antal kvadratmet­er av gården för elbilsladd­ning.

Jämställdh­etsklausul­en säger att alla måste ha möjlighet att skaffa laddstatio­n om en skulle få det. De gamla husbolagen­s gamla elledninga­r och deras kapacitet sätter också käppar i hjulen. Att dra nya kablar som svarar mot de nya kraven kostar pengar som majoritete­n sällan vill bevilja. Om hissprojek­t stupar på alla dem som bor i första våningen kommer laddstatio­ner för elbilar att vara ännu mindre motiverand­e för dem som varken har elbil eller bil över huvud taget.

 ?? DAN KRONQVIST
reporter ??
DAN KRONQVIST reporter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland