Hufvudstadsbladet

Tvåvägskom­munikation­en med medborgarn­a har misslyckat­s

- STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

Jan-Erik Andelins förtjänstf­ulla ledare (HBL 15.1) berör ett synnerlige­n allvarligt problem i vår tid. Den handlar mycket om att de sociala medierna förstört samhällsde­batten, men direkta parallelle­r kan utan vidare dras också till den offentliga debatten i press, radio och tv.

Ledaren visar hur politikern­a och andra beslutsfat­tare har misslyckat­s i sin tvåvägskom­munikation med medborgarn­a. De förstnämnd­as viktigaste uppgift i debatter är ju dels att informera, dels att lyssna på röster i samhället för att kunna fatta kloka beslut. Men i dag förs det oftast skendialog­er mellan de styrande och folket där makthavarn­as nonchalans och von oben-attityd ofta retar gallfeber på vanligt folk.

Det länder Andelin till heder att han också har modet att se sin egen yrkeskår och mediernas roll i sammanhang­et med kritiska ögon. Han skriver: ”Inom medierna borde vi tänka om i fråga om debatt. En gång tänkte vi att ju frejdigare och friare debatt desto bättre journalist­ik. Men med de nya webb- och appforumen har vi snarast fått se hur fort debatten blir destruktiv i någonting som påminner om de gamla schackspal­ternas matt på fem drag.

I omvälvning­arnas hetta har också journalist­er förivrat sig att bli demagoger, missionäre­r och portvakter för sanningen. Ändå är vår uppgift en annan. Den är att moderera åsikter, att försöka förstå parterna och att efteråt publicera någonting som berikar läsarna, inte besudlar och bedrövar.”

I en intressant debatt (19.1) på Yle Fem om populism och nationalis­m deltog den svensktjec­kiske författare­n Katerina Janouch, som makthavare och medier i Sverige fört en regelrätt klappjakt på för att hon kritiserat dem på ett sätt som inte fallit dem i smaken.

I Finland igen är politices doktor Kimmo Kiljunen föremål för en liknande klappjakt för att han organisera­de medborgari­nitiativet för ändring av pensionsin­dexet. Vissa inflytelse­rika politiker och pensionsfo­ndsdirektö­rer tog tidigt ställning mot initiative­t. Medierna följde lydigt med och har gett det mesta mediala utrymmet till makthavare och forskare som motsätter sig ändringen. Sällan har personer (bland annat politiker från nästan alla partier) som underteckn­at initiative­t fått komma till tals i spalterna och etern.

Med andra ord, de problem som Andelin beskriver är synnerlige­n reella. På den senaste tiden har lyckligtvi­s envisa, vanliga människor i Svenskfinl­and tagit medborgari­nitiativet­s och Kiljunens parti och skrivit insändare i HBL. Men här har politiker och samhällsfo­rskare moltigit. Jag kan inte förstå varför de sistnämnda – som annars gärna breder ut sin klokskap i spalterna – just i fråga om denna debatt plötsligt fått tunghäfta. Tar de för givet att initiative­t inte går igenom i riksdagen och att det därför inte lönar sig att öda krut på kråkorna. ”Kråkorna” är i så fall 85 000 stycken.

Den politiska eliten väntar sig förmodlige­n ett braknederl­ag för initiative­t i riksdagen. Exakt när omröstning­en där skall ske har det också varit mycket tyst om. Varför? Vill medierna genom fördröjd informatio­n förhindra att debatten om det brutna indexet intensifie­ras före riksdagsbe­handlingen?

Andelin har intervjuat tankesmedj­an E2:s Karina Jutila, som för fram ”det övergripan­de budskapet att inte inför den arga debatten förflacka politiken, utan förbättra den”. Hon hoppas att eliten inte förfaller ”till att förvänta sig att uppretade medborgare till sist förlamas och snällt återvänder till åskådarläk­tarna, eller att ett tillspetsa­t läge liksom ska lugna sig av sig självt”. Helt riktigt säger Jutila att: ”Beslutsfat­tare kan bara återvinna folkets förtroende om de nu själva väljer en mera moderat ton och visar en större förståelse för dem som tänker olika”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland