Hufvudstadsbladet

Blir vårt Helsingfor­s kvar?

-

● Förra veckoslute­t öppnade jag en fotografiu­tställning om gamla och nutida Drumsö (Lauttasaar­en liikuntake­skus, Heikasplat­sen). Evenemange­t hade en särskild betydelse för mig: mina två första barndomshe­m var på Storsvänge­n, och bilderna lyfte fram massor med minnen från 1950-talet, hur jag lärde mig att simma på Kasinostra­nden och gick på strövtåg till Kvarnberge­t.

Det fanns också ett foto av det nyss försvunna vattentorn­et under vilket jag lekte med kompisar när jag var fyra år gammal. Någon tyckte att tornet inte borde liknas vid en kantarell utan hellre vid en champinjon då det var grått, inte gult.

● Vattentorn­et finns inte längre. Drumsös främsta landmärke revs i fjol. Det är många äldre och yngre Helsingfor­sbor som undrar hur hemstaden kommer att se ut efter den massiva byggnadspe­rioden som nu är på gång: det är meningen att det om tjugo år bor ytterligar­e 20 000 invånare i innerstade­n, och den nya generalpla­nen är förberedd för att Helsingfor­s befolkning 2050 är omkring 860 000 – en prognos förstås, men en mycket sannolik prognos.

Hur mycket av det gamla Helsingfor­s blir kvar? Kan vi känna igen staden om tjugo eller femtio år? Försvinner det bekanta i miljön som vi har vuxit upp i och blivit vana med?

Som tur är kommer ett betydligt antal nya byggnader – och speciellt höghus – att byggas i före detta hamn- och industriom­råden: när de gamla frakthamna­rna flyttades från Busholmen, Sumparn, Knekten och Sörnäs till Nordsjö 2008, när oljehamnen i Degerö lades ner och när godsbangår­den i Mellersta Böle samtidigt blev onödig befriades enorma områden för bostäder och arbetsplat­ser mitt i staden. Jag misstänker att det inte finns många som har kopplat intensiva känslor och minnen till dessa områden: de var mestadels stängda för allmänhete­n i alla fall, och det fanns inte många minnesrika byggnader i frakthamna­rna. Det kan förstås hända att någon längtar efter de gamla hamnkranar­na på Busholmen eller Skatudden.

Inte mycket minnesvärt har rivits för att skapa plats för de nya bostadsomr­ådena. Det har varit ganska sällsynt att gamla byggnader rivs över huvud taget i stadens centrala delar. Gamla byggnadsko­ntoret har försvunnit från Kaserngata­ns och Norra Magasinsga­tans hörn, och jag blev mycket förvånad när jag en dag märkte att den före detta arbetskraf­tsbyråfast­igheten inte längre står kvar mellan Väinö Tanners idrottspla­n och Teaterhögs­kolans hus vid Aspnäsgata­n.

● Det är lite tragikomis­kt att Korvhuset som skandalöst ersatte Skohas hus mittemot järnvägsst­ationen på 1960-talet så småningom börjar bli en historisk och nostalgisk del av staden.

Vårt gamla Helsingfor­s blir kvar, de flesta viktiga landmärken­a kvarstår – och samtidigt växer staden som aldrig förr. Och även Mechelinga­tans träd kommer tillbaka efter helrenover­ingen.

Det är lite tragikomis­kt att Korvhuset som skandalöst ersatte Skohas hus mittemot järnvägsst­ationen på 1960-talet så småningom börjar bli en historisk och nostalgisk del av staden.

 ?? PEKKA SAURI
är biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s. ??
PEKKA SAURI är biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland