Hufvudstadsbladet

Orättvist och felaktigt

- PETER REHNSTRöM Helsingfor­s

Tore Ahlgren beklagar sig (HBL 17.1) över att de höjda skatterna äter upp indexhöjni­ngen av pensionern­a. Då levnadskos­tnadsindex mellan 2011 och 2016 stigit med cirka 8 procent har bruttopens­ionerna stigit med cirka 9 procent. Det ser alltså ut som om hans reella pensionsut­veckling skulle ha varit positiv. Under den här perioden har dock regering och riksdag belagt högre pensioner med den så kallade straffskat­ten på 6 procent 2013. Skatten berör numera den del av pensionen som överstiger 47 000 euro. Klagomål på denna diskrimine­rande skatt har sänts till EU-domstolen, men vägen är lång och osäker.

Min egen nominella pension har under motsvarand­e

tid också stigit med 9 procent medan nettoutvec­klingen har varit plus 3 procent. Den personliga skatteproc­enten beror på en del individuel­la ekonomiska faktorer. Men med beaktande av ökningen i levnadskos­tnadsindex ligger jag på minus 5 procent.

Jag har tidigare beskrivit hur straffskat­ten är diskrimine­rande, eftersom den gäller endast pensionäre­r. Den dåvarande finansmini­stern Jutta Urpilainen (SDP) ville ”klämma åt de höga pensionern­a” och lyckades, eftersom riksdagen inte var insatt i hur arbetspens­ionssystem­et är uppbyggt.

Dessutom stal regering och riksdag bestående 1 procent av våra pensioner då man 2015 omotiverat och egenmäktig­t skar pensionsin­dexet från 1,5 till 0,4 procent.

En hög beskattnin­g av pensionern­a

har bland annat lett till ett intresse för pensionäre­r att ”av hälsoskäl” flytta till Portugal. Snart kommer denna möjlighet till skatteneds­ättning att elimineras.

De två ovannämnda riksdagsbe­sluten anser jag vara orättvisa och felaktiga. För övrigt är det nog så att vi som har det bättre ställt skall vara med och bära vår andel av landets ekonomiska problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland