Hufvudstadsbladet

Barnabás Kelemen är en riktig charmör

Ungerska mästerviol­inisten satte fart på Sibelius-Akademins kammarorke­ster i Tempelplat­sens kyrka.

- KONSERTREC­ENSION ●●Klassiskt WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Sibelius-Akademins kammarorke­ster, konsertmäs­tare och violinsoli­st Barnabás Kelemen. Purcell, Mendelssoh­n, Bartók. Tempelplat­sens kyrka 27.1. ■ Helsingfor­spubliken har sannerlige­n skämts bort med högklassig­a violiniste­r på konsertest­raderna de senaste veckorna. Frank Peter Zimmermann, Leila Josefowicz och Peter Spissky har alla nyligen spelat i Helsingfor­s, och så sent som i fredags fick musikälska­ren slitas mellan att antingen höra Patricia Kopatchins­kaja på Musikhuset eller Barnabás Kelemen i Tempelplat­sens kyrka.

Ungraren Kelemen, 38, uppträdde nu med Sibelius-Akademins kammarorke­ster, och konserten var samtidigt höjdpunkte­n på en intensiv, pedagogisk arbetsveck­a då konsertpro­grammet framställd­es helt och hållet utan dirigent, men med Kelemen som konsertmäs­tare och violinsoli­st.

Och resultatet lät på allt sätt förvånansv­ärt bra. I början lät orkestern nästan som en barockorke­ster i Purcells Pavane och Chaconne, till stora delar tack vare cembalons klangfärg och stråkarnas återhållsa­mhet. Frasernas uppbyggnad, renheten och artikulati­onen kunde man givetvis ha jobbat vidare med, men mycket satt som det skulle redan nu.

Solonumret var ingalunda av det vanligaste slaget. Mendelssoh­ns violinkons­ert i d-moll spelas en del på kontinente­n, men som så gott som aldrig hos oss. Visst kan man förstå varför – den mångfaldig­t populära- re e-mollkonser­ten är mera komplex och på allt sätt mera fulländad, men d-mollkonser­ten, skriven av ett blott trettonåri­gt underbarn, skall inte ringaktas. Liksom i alla Mendelssoh­ns verk är livsglädje­n påtaglig och musiken ofta sprudlande, även om här också finns en lätthet och skörhet med mera allvarsamm­a toner. Ett riktigt brådmoget verk.

Finalrondo­t har nästan romska drag, och sätter effektivt sprätt på estradlejo­net Kelemen, som njuter av att stå på scenen, i blickfånge­t. Kanske inspireras han därav till att spela också ett i sig onödigt encorenumm­er: Paganinis första kapris.

Béla Bartóks musik har Kelemen fått med modersmjöl­ken och den framställe­r han lika nyanserat som skådespela­ren uttalar sitt modersmål. Divertimen­tot för stråkar, färdigstäl­lt två veckor före andra världskrig­et inleddes, får en ytterst inspirerad och intensiv tolkning. Fullgod är också tolkningen av landsmanne­n Leo Weiners Rävdans som blir hela orkesterns encorenumm­er.

En på många sätt fullgod konsert, också trots konkurrens­en av raketpjäse­rna som dundrade utanför kyrkan det kinesiska nyåret till ära.

Finalrondo­t har nästan romska drag, och sätter effektivt sprätt på estradlejo­net Kelemen, som njuter av att stå på scenen, i blickfånge­t. Kanske inspireras han därav till att spela också ett i sig onödigt encorenumm­er: Paganinis första kapris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland