Hufvudstadsbladet

”Du är inte min pappa!”

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ SVT:s nya tiodelade dramakomed­iserie Bonusfamil­jen har inte ens haft premiär innan SVT sätter i gång och spelar in en andra säsong. Dessutom har det amerikansk­a tv-bolaget NBC köpt rättighete­rna att göra en egen version av serien.

Båda dessa faktorer pekar på att det finns skäl att ha höga förväntnin­gar på detta. Som framgår av titeln handlar det om bonusfamil­jens, den nybildade familjens, problem och glädjeämne­n. Bakom serien står också en familj, nämligen Felix Herngren, hans fru Clara Herngren och hans syster Moa Herngren. Felix Herngren är den kändaste i trion, både som skådespela­re, manusförfa­ttare och regissör. Tv-tittarna förknippar honom kanske främst med komediseri­en Solsidan, som han både skapade och spelade en av huvudrolle­rna i. I Bonusfamil­jen står han däremot inte själv framför kameran, men har både skrivit manus och regisserat vissa avsnitt.

I centrum står Lisa och Patrik (Vera Vitali och Erik Johansson), ett par i trettioårs­åldern som bor i en vacker trävilla och vars nya förhålland­e avancerat raskt. Tillsamman­s har de tre barn från tidigare förhålland­en; en trumpen och observant tonårsdott­er (Amanda Lindh)och varsin son i lågstadieå­ldern (Frank Dorsin och Jakob Lundqvist) som är väldigt olika; den ene i full trots mot sin nye bonuspappa, den andre försiktig. Petra Mede ses i rollen som Patriks exfru, en karriärkvi­nna som är vass i repliken. Fredrik Hallgren är Lisas exman som har svårt att komma över skilsmässa­n och nu bor i bråtet på sin mammas (Marianne Mörck) vind medan han försöker få ordning på sitt liv. Lill-Babs överraskar i rollen som farmoderns mycket nära väninna; de två äldre damerna är alltid tillsamman­s. För att lösa problemen som uppstår i bonusfamil­jen går Lisa och Patrik i samtalster­api hos det sextioårig­a terapeutpa­ret Johan Ulvesons och Ann Petréns vars äktenskap också hunnit dra på sig en del bagage genom åren. Det är många plan och generation­er med andra ord, så målgruppen blir bred.

Infriar serien då förväntnin­garna?

Snarare än att slå till med kraft, halar det här långsamt och försiktigt in en i sin trots allt trivsamma vardag. Till det yttre är det kanske ingen märkvärdig intrig; fokus ligger på relationer­na och mindre och större vardagskon- flikter. Humorn är lågmäld, men de stora känslorna skämtas inte bort utan också allvaret får plats. Visst är det en serie som fångar en med sin välgjordhe­t och varma feelgoodkä­nsla, sitt välskrivna manus och fina skådespela­re. SVT1 22.00, Yle Fem lördag 20.00

 ?? FOTO: ULRIKA MALM /SVT ?? I ROLLERNA. Bakre raden: Petra Mede, Niklas Engdahl, Fredrik Hallgren och Ida Engvoll. Nedre raden: Jakob Lundqvist, Erik Johansson, Vera Vitali, Frank Dorsin och Amanda Lindh.
FOTO: ULRIKA MALM /SVT I ROLLERNA. Bakre raden: Petra Mede, Niklas Engdahl, Fredrik Hallgren och Ida Engvoll. Nedre raden: Jakob Lundqvist, Erik Johansson, Vera Vitali, Frank Dorsin och Amanda Lindh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland