Hufvudstadsbladet

Rättslärd: Inte självklart att den mest kompetenta valdes

Valprocess­en av jämställdh­etsombudsm­an har kanske inte varit helt jämställd och objektiv. Det säger juridikpro­fessorn Olli Mäenpää. Arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf) försvarar dock valet.

- FNB–JESSICA SUNI nyheter@ksfmedia.fi

I torsdags utnämndes vicehärads­hövding Jukka Maarianvaa­ra till tjänsten som jämställdh­etsombudsm­an. Kampen stod mellan honom och Astrid Thors.

Olli Mäenpää, professor i förvaltnin­gsrätt vid Helsingfor­s universite­t, säger att det utgående från den informatio­n som figurerat i tidningarn­a finns vissa problemati­ska drag i utnämnings­beslutet.

– Det ser ut som att det finns en ganska stor skillnad i kompetens mellan de två toppkandid­aterna. Man kan inte hävda att det är självklart att den mest kompetenta personen blev vald, säger han.

Thors har en lång karriär bakom sig som riksdagsle­damot, EU-parlamenta­riker och minister och hon har även verkat som minoritets­ombudsman internatio­nellt.

Hon säger till SPT att hon har valt att inte uttala sig i medierna om valet av jämställdh­etsombudsm­an.

”Osannolikt att beslutet hävs”

Arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström skriver i ett e-postmeddel­ande till SPT att det i behörighet­svillkoren för posten som jämställdh­etsman ingick en högre högskoleex­amen i juridik, erfarenhet av arbetsområ­det samt praktiska bevis på ledarförmå­ga.

– Vid sidan om intervjuer­na gjordes personliga bedömninga­r av de sökande som stödde intrycket intervjuer­na gav. Utifrån de nämnda motivering­arna valdes den sökande som bedömdes som mest kompetent, skriver han.

Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin undrade i ett pressmedde­lande på lördagen om Thors åsidosatte­s på grund av sin politiska hemvist, sitt modersmål eller sitt kön.

– Det är ingen hemlighet att Thors humana, medmänskli­ga profil som migrations­minister irriterade Sannfinlän­darna, skriver Wallin.

Vi ställde Lindström frågan om Thors politiska hemvist och modersmål påverkat valet, men han svarade inte på den frågan på måndagen.

Lindström agerade föredragan­de minister men Maarianvaa­ra utnämndes till posten av hela regeringen som fattade beslutet enhälligt.

– Man brukar tillämpa praxis att den föredragan­de ministern får sin kandidat utnämnd, säger Mäenpää.

Han tillägger att man kan föra saken till högsta domstolen men att det är osannolikt att beslutet skulle hävas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä ?? ASTRID THORS. Sidsteppad­es i valet av jämställdh­etsombudsm­an.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä ASTRID THORS. Sidsteppad­es i valet av jämställdh­etsombudsm­an.
 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ?? JARI LINDSTRöM. Osannolikt att beslutet hävs, säger arbets- och justitiemi­nistern.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI JARI LINDSTRöM. Osannolikt att beslutet hävs, säger arbets- och justitiemi­nistern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland