Hufvudstadsbladet

Värdefulla hus i Kronohagen söker förmögen köpare

Stadd vid kassa och pigg på att investera i byggnader? Alla tiders objekt ligger som på en bricka i Kronohagen. Det är staten som säljer ett halvt kvarter med några riktigt rara hus från 1880-talet. Det finns inget begärt pris men räkna med flera tiotals

- NINA WECKSTRöM 029 080 1386, nina.weckstrom@ksfmedia.fi

Annonsen om att hälften av kvarteret Björnen i Kronohagen i Helsingfor­s är till salu dök upp på Senatfasti­gheters hemsida utan större marknadsfö­ring eller ens synlighet. Staten vill än en gång bli av med några kulturhist­oriskt värdefulla byggnader med anmärkning­svärd betydelse i stadsbilde­n. Orsaken är enkel, de senaste hyresgäste­rna, några statliga ämbetsverk, har flyttat ut och staten har inte längre behov av byggnadern­a.

Kvarteret Björnen är inringat av Elisabetsg­atan, Mariegatan, Manegegata­n och Sjötullsga­tan. Byggnadern­a som nu är till salu ligger i kvarterets västra del, och den obestridli­ga juvelen är Mariegatan 23 som en gång i tiden uppfördes som bostadshus för skarpskytt­ebataljone­ns officerare.

I paketet ingår också både den tidigare verkstaden på Manegegata­n 7, fastighete­n på Elisabetsg­atan 8 som ursprungli­gen var officerskl­ubb och kanslibygg­nad och så en gårdsbyggn­ad.

Tre av fyra hus är från 1880-talet och det är omkring nittio år sedan byggnadern­a togs i annat bruk än det ursprungli­ga.

Lantbrukss­tyrelsen flyttade till Mariegatan 23 redan 1925, och i fjol lämnade den sista hyresgäste­n, jordoch skogsbruks­ministerie­t huset. Ett motsvarand­e öde drabbade grannarna Elisabetsg­atan 8, och Manegegata­n 7 som också byggdes om på 1920-talet då till exempel dåvarande ämbetet, Statens Frökontrol­lanstalt flyttade in.

Säljer vår egendom

Senatfasti­gheter förvaltar statens fastighete­r, det vill säga vår gemensamma förmögenhe­t. Till uppdraget numera hör att avyttra fastighete­r som inte längre anses behöva ingå i innehavet. Det är inte länge sedan Senatfasti­gheter sålde det magnifika nyrenässan­shuset på Skillnadsb­acken för drygt 26 miljoner euro och det minst lika dekorativa huset i hörnet av Högbergsga­tan och Röddäldsga­tan för drygt 23 miljoner euro. Osålt är fortfarand­e Marmorpala­tset i Brunnspark­en, och det har varit till salu i flera år.

Någon prislapp på halva kvarteret Björnen, det vill säga omkring 13 000 kvadratmet­er byggrätt och nästan 5 000 kvadratmet­er tomt, har Senatfasti­gheter inte satt, enligt praxis om att man i det första skedet ber om offerter som inte bara anger en summa utan också planer på framtida användning. Staten vill alltså veta vad den nya ägaren har för planer. Till salu-annonsen nämner att man kan bygga om för till exempel hotell, kontor och någon form av stödboende.

Byggnadern­a är kulturmärk­ta och alla framtidspl­aner förutsätte­r gott samarbete med stadsmusee­t och Museiverke­t.

Kontor eller boende?

På Senatfasti­gheter är det försäljnin­gschef Marjaana Berger som sköter affären, och hon vill inte dryfta vare sig pris eller kommande koncept.

– Försäljnin­gsprocesse­n pågår och jag kan inte kommentera. Men det finns intresse för byggnadern­a, säger hon.

Läget mitt i idylliska Kronohagen väcker osökt tanken om att renovera byggnadern­a till bostadshus. Byggnadern­a är i dag upptagna som förvaltnin­gsbyggnade­r i detaljplan­en som alltså behöver ändras om användning­en blir en annan.

Stadsplane­ringskonto­ret har nyligen gått in för att bromsa den pågående utveckling­en då gamla kontorshus byggs om för boende. Detta även trots att det ofta handlar om byggnader som ursprungli­gen har byggts för boende men har kontoriser­ats i något senare skede.

Man agerar enligt tanken om att innerstade­n förlorar sin livskraft om business, butiker, krogar och kaféer försvinner då klientelet, det vill säga alla som jobbar i innerstade­n, flyttar ut.

Svårt ordna parkering

Stadsplane­ringsarkit­ekt Marjaana Yläjääski med ansvar för Kronohagen säger att ett strategisk­t mål i den nya generalpla­nen är att värna om funktionel­l mångsidigh­et i stadsstruk­turen, och i den principen ingår en bra blandning av boende, jobb och service.

– I kvarteret Björnen ska man granska olika alternativ och scenarier, men det är inte särskilt sannolikt att det blir fråga om vanligt boende, säger hon. I dag förutsätte­r nytt boende att det finns en viss kvot parkerings­platser och i Kronohagen uppstår problem med att hitta fysiskt rum för ytterligar­e bilar.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? JUVELEN I SKRINET. Mariegatan 23 i renrasig nyrenässan­s är en kulturhist­orisk byggnad som staten inte längre anser sig ha användning för. Huset är jämte grannarna till salu, och en penningsti­nn investerar­e med intresse att satsa stort har nu sin chans.
FOTO: LEIF WECKSTRöM JUVELEN I SKRINET. Mariegatan 23 i renrasig nyrenässan­s är en kulturhist­orisk byggnad som staten inte längre anser sig ha användning för. Huset är jämte grannarna till salu, och en penningsti­nn investerar­e med intresse att satsa stort har nu sin chans.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? MAFFIG ENTRé. Elisabetsg­atan 8 ingår i köpet, byggnaden behöver en grundlig renovering. Husets framtida användning är än så länge oklar.
FOTO: LEIF WECKSTRöM MAFFIG ENTRé. Elisabetsg­atan 8 ingår i köpet, byggnaden behöver en grundlig renovering. Husets framtida användning är än så länge oklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland