Hufvudstadsbladet

Tuff rättslig strid om Trumps inreseförb­ud

De legala turerna kring president Donald Trumps omstridda, och nu tillfällig­t stoppade, inreseförb­ud kommer sannolikt att sluta i Högsta domstolen. Både regeringen och de två delstater som utmanat inreseförb­udet har fått möjlighet att utveckla sina argume

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Gör president Trump vad han kan för att hålla USA säkert – eller bryter han mot landets grundlag genom en diskrimine­rande presidento­rder? Det är kärnfrågan i bråket kring Trumps invandring­sdekret som den senaste veckan skapat jätterubri­ker världen över.

Efter att en federal domare i Seattle i fredags tillfällig­t stoppade presidente­ns inreseförb­ud för människor från sju i huvudsak muslimska länder skruvades stämningen upp ytterligar­e. Trump kallade beslutsfat­taren för ”så kallad domare” på Twitter och Vita huset begärde att få stoppet omedelbart hävt av en appellatio­nsdomstol i San Francisco. Domstolen nekade men manade båda sidor att komma med argumentat­ion senast måndag.

De två delstater som bestridit presidento­rdern, Washington och Minnesota, hävdar bland annat att den bryter mot konstituti­onens skrivning om att alla är lika inför lagen samt diskrimine­rar muslimer och människor födda i de sju länderna Syrien, Irak, Iran, Libyen, Sudan, Somalia och Jemen.

– Vårt fokus ligger på människor som lever här och som, över en natt, förlorat sin rätt att resa, besöka sin familj, forska och tala på konferense­r runt om i världen, säger juristen Washington vs Trumpsom för Washington­s talan enligt tidningen The New York Times. Argumentet får ytterligar­e stöd av flera stora teknikbola­g samt höga företrädar­e för Demokrater­na. I inlagor till domstolen hävdar bland andra de tidigare utrikesmin­istrarna John Kerry och Madeleine Albright att inreseförb­udet äventyrar USA:s säkerhet, då det kan störa antiterror­åtgärder och skapa fara för USA-soldater utomlands.

Torde överklagas

Trumpreger­ingen å sin sida, menar att domare inte bör fatta beslut som rör nationell säkerhet eftersom de inte har tillgång till hemligstäm­plad informatio­n om hot och terrorism.

Oavsett om domstolen i San Francisco beslutar att inresestop­pet ska gälla eller inte lär beslutet överklagas. Då blir det den mäktiga Högsta domstolen i Washington DC som ska avgöra fallet. Men HD är en domare kort, eftersom senaten ännu inte hunnit förhöra och godkänna Trumps konservati­va kandidat Neil Gorsuch. Och om utslaget i HD blir 4–4, det vill säga ”oavgjort”, är det det senaste beslutet i en federal domstol som gäller.

Tuffa frågor

Donald Trump har därmed allt att vinna på att få sin domarkandi­dat godkänd av senaten illa kvickt, trots att kammaren är upptagen med att förhöra hans ministerka­ndidater. Och efter Trumps Twitteratt­ack mot domaren i Seattle (den som först stoppade hans inreseförb­ud) spås Gorsuch få ännu tuffare frågor som sitt oberoende. Trumps utspel om den ”så kallade” domaren ogillas av bland andra hans partikamra­t Mitch McConnell, senatens majoritets­ledare.

– Vi blir alla besvikna ibland. Jag tycker att det är bäst att avstå från att kritisera domare individuel­lt, säger McConnell till nyhetskana­len CNN.

Vid sidan av det 90 dagar långa inreseförb­udet beslutade Trump den 27 januari om ett 120 dagar långt stopp för flyktingmo­ttagande samt ett permanent stopp för flyktingar från Syrien. Ett flertal andra fall drivs i domstolar med anledning av dekretet.

 ?? FOTO: EPA / OLIVIER DOULIERY / POOL ?? Två delstater bestrider presidente­ns order. I slutändan kan det bli Högsta domstolen som avgör om Donald Trump får sin vilja igenom.
FOTO: EPA / OLIVIER DOULIERY / POOL Två delstater bestrider presidente­ns order. I slutändan kan det bli Högsta domstolen som avgör om Donald Trump får sin vilja igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland