Hufvudstadsbladet

Nu måste Europa stå enat

Marketta Mattila om att partiets nye partisekre­terare hjälper omvalde ordförande­n Antti Rinne rasera murar och glastak.

-

I ett handelskri­g finns bara förlorare, och till de största förlorarna hör små, extremt exportbero­ende länder. Som Finland. Trumps ”America First”-politik har en obehaglig dimension av att söndra och härska. Presidente­n har hyllat britternas beslut att lämna EU och önskat att andra länder ska följa exemplet.

Den risken finns redan utan att Trump uppmuntrat till det.

Det finns starka rörelser för att lämna EU i flera europeiska länder. Om extremhöge­rns Marine Le Pen segrar i det franska presidentv­alet finns ett franskt utträde inom en sannolik händelseho­risont, och ett Frexit skulle med största säkerhet vara slutet för EU.

Ett splittrat Europa är ett svagt Europa och spelar i händerna på axeln Trump-Putin.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ser mycket allvarligt på läget och gjorde ett osedvanlig­t skarpt uttalande i veckan, då han i ett brev till medlemslän­derna beskrev läget som alarmerand­e och att ”utmaningar­na som EU står inför nu är de farligaste någonsin sett sedan Romfördrag­et underteckn­ades”.

Man borde naturligtv­is applådera ett närmande mellan de två stormakter­na USA och Ryssland. Dialog och samförstån­d är viktiga instrument för avspänning.

Men om den dialogen sker på bekostnad av att Europa lämnas åt sitt öde och världen delas in i intressesf­ärer uppstår nya faror, i allra grad för ryska randstater.

Vasabladet Henrik Othman om Donald Trumps första tid vid makten. De senaste åren har riskerna med den våldsbejak­ande islamismen fått störst uppmärksam­het i samhällsde­batten. Det är fullt förståelig­t med tanke på de stora terrordåd som har skakat Europa och de hundratals svenskar som har anslutit sig till jihadistis­ka grupper. Men hotet från nazisterna får inte glömmas bort. Expressen om att bombattack­er i Göteborg visar att samhället måste reagera när vitmaktrör­elsen ökar sin aktivitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland