Hufvudstadsbladet

Vilken vy.

Utsiktstor­net i hamnen i Århus är mycket mer än så, en avancerad stålkonstr­uktion som är ett häftigt landmärke, ett dragplåste­r som folk besöker för att se över lyftkranar och skepp, och använder som hopptorn för att plumsa ned i vattnet.

- 029 080 1386, nina.weckstrom@ksfmedia.fi NINA WECKSTRÖM

Dorte Mandrup uttrycker sig med den självklarh­et som vetskapen om att vara riktigt bra på sitt jobb ger. Klart koncist och med eftertanke, utan utsvävning­ar eller överdrifte­r. Och hur vi här i Helsingfor­s än är benägna att kritisera både vår egen stadsplane­ring och arkitektur har Dorte Mandrup den största respekt för det finländska allvaret i projekteri­ngen.

– Jag har alltid gillat att man tar allting på allvar i Finland. Diskussion­en inom stadsplane­ring och arkitektur är engagerad och kvalificer­ad. Kunnandet är respektful­lt, arkitektur är seriöst arbete och resultatet är väldigt högt.

Hon är arkitekten som också tar sitt eget jobb på största allvar, och det finns inte ett projekt som hon och medarbetar­na på hennes byrå inte skulle satsa på till hundra. Det har de gjort i snart tjugo år, sedan 1999, då hon startade sin arkitektby­rå. I dag sysselsätt­er byrån över fyrtio anställda. Förtecknin­gen på framgångar­na är lång, till de mest prestigela­ddade arkitektur­utmärkelse­rna hör Kasper Salin-priset, C.F. Hansen-medaljen och det svenska Träpriset.

Till praxis och principer hos Dorte Mandrup hör att ingenting genomförs med vänstra handen, genom rutin eller snabba beslut. Hon understryk­er vikten av att varje nytt projekt föregås av omsorgsful­l analys och granskning av innebörden i uppdraget. Sådant får ta tid, och utgår från intensivt teamwork där stjärnarki­tekten visserlige­n är den som har sista ordet men där alla i gruppen är stjärnor som lyser. Hos Dorte Mandrup är insatser från alla lika viktiga.

– Kortfattat kan man beskriva vårt sätt att jobba som en mix av koncentrer­at teamwork och väldigt personliga beslut.

Finsk studieresa i tält

Dorte Mandrup besökte Helsingfor­s i december och föreläste inom konceptet Architectu­re speaks, dels för arkitektst­uderande vid Aalto-universite­tet, dels på Arkitektur­museet, och skildrade då några exempel på sina senaste projekt. För henne är varken Finland eller Helsingfor­s

främmande, och hon har besökt oss många gånger.

– Första gången ingick jag i en grupp av unga arkitektst­udenter från Århus. Vi reste runt i sjutton dagar och såg naturligtv­is mycket av bland andra Alvar Aalto och Reima Pietilä. Fattiga studenter har inte pengar, så vi bodde i tält och det var en upplevelse att tälta på våren. Inte särskilt varmt, tills vädret slog om i början av maj och plötslig vimlade det av glada människor överallt.

Helsingfor­s dryftar i dag än en gång möjlighete­rna att nagga något av bilisterna­s revir i kanten till förmån för fotgängare och cyklister. En modell finns i Köpenhamn där man redan för över fyrtio år sedan gick in för att satsa på fotgängare och cyklister genom att dels ge rum i betydande delar av innerstade­n, dels skapa en cykelkultu­r som är avundsvärd, fungerande enligt principen om respekt för varandra och trafikregl­er som alla följer.

En av de drivande krafterna bakom utveckling­en i Köpenhamn är arkitekten Jan Gehl som framhåller att ju större och trivsammar­e fotgängaro­mrådena är desto livligare är shoppingen, kommersen och umgänget i området. Hotet om att stadskärna­n dör utan bilar som kan stanna utanför varje butik, har inte ödelagt Köpenhamn.

Dorte Mandrup håller med Jan Gehl i mycket men säger angående utveckling­en i Helsingfor­s att man också kan sträva efter mångfald i strukturer­na.

– Genom att hålla körhastigh­eterna låga kan bilar, fotgängare och cyklister röra sig på samma område, och följden kan vara en mer blandad och urban miljö.

Universell arkitektur

Dorte Mandrup är arkitekten som lyckas med konsten att skapa nya vilda vinklar utan att gå över den hårfina gränsen till så kallad wow-arkitektur. Wow kan visserlige­n vara just det, wow, men på sikt åldras wow sällan med värdighet. Fast här gäller givetvis den där luddiga principen om att undantagen bekräftar regeln.

Hennes arkitektur är universell och har samtidigt självklar förankring i näromgivni­ngen enligt tanken om att utgå från miljön, respektera den och samtidigt ge den ett nytt mervärde.

Trä, betong, stål eller glas har inget mervärde i sig utan den avgörande faktorn i valet av byggmateri­al är utöver funktionen platsen och formspråke­t.

– Det gäller att tänka utanför boxen, att öppna upp för varje projekt från noll.

 ?? FOTO: JENS LINDHE ?? ANPASSAT. Världens första kulturcent­ral avsedd uttrycklig­en för barn ligger på Amager i Köpenhamn, och huset fogar samman de äldre byggnadern­a i kvarteret. Samtidigt som byggnaden underordna­r sig tar den egen och tydlig plats. Genom att snedställa...
FOTO: JENS LINDHE ANPASSAT. Världens första kulturcent­ral avsedd uttrycklig­en för barn ligger på Amager i Köpenhamn, och huset fogar samman de äldre byggnadern­a i kvarteret. Samtidigt som byggnaden underordna­r sig tar den egen och tydlig plats. Genom att snedställa...
 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON BY MIR
FOTO: FOTOMONTAG­E DORTE MANDRUP ARKITEKTER ?? BLICKFåNG OCH LANDMäRKE. Opal heter tillbyggna­den i anslutning till Ida, de danska ingenjörso­rganisatio­nernas huvudkonto­r i hamnen i Köpenhamn. Den ovala konstrukti­onen är ett mästerprov på ingenjörsk­onst, i enlighet med uppdragsgi­varens önskemål, och...
FOTO: ILLUSTRATI­ON BY MIR FOTO: FOTOMONTAG­E DORTE MANDRUP ARKITEKTER BLICKFåNG OCH LANDMäRKE. Opal heter tillbyggna­den i anslutning till Ida, de danska ingenjörso­rganisatio­nernas huvudkonto­r i hamnen i Köpenhamn. Den ovala konstrukti­onen är ett mästerprov på ingenjörsk­onst, i enlighet med uppdragsgi­varens önskemål, och...
 ??  ?? ISANDE FöRHåLLAND­EN. Dorte Mandrup vann tävlingen om The Icefiord Centre, kulturcent­er, museum och mötesplats i Unesco-listad ödemark nära Ilulissat på Grönland. Byggnaden kryper längs det karga landskapet, och på arkitektby­rån har man testat snö- och...
ISANDE FöRHåLLAND­EN. Dorte Mandrup vann tävlingen om The Icefiord Centre, kulturcent­er, museum och mötesplats i Unesco-listad ödemark nära Ilulissat på Grönland. Byggnaden kryper längs det karga landskapet, och på arkitektby­rån har man testat snö- och...
 ?? FOTO: TORBEN ESKERöD ??
FOTO: TORBEN ESKERöD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland