Hufvudstadsbladet

Lyxvåning åt SFV-chef

Jag ser inga problem här, säger styrelseor­dföranden Per-Edvin Persson

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Svenska Folkskolan­s vänner som i många års tid har varit på hård sparkur renoverar just nu en enorm tjänstebos­tad på 289 kvadratmet­er i ett hus från 1800-talets slut åt sin kanslichef Johan Aura. Bostaden har toppläge i centrum av Helsingfor­s och förses med bastuavdel­ning och ny takterrass.

SFV:s ordförande Per-Edvin Persson ser inget märkligt i det hela och säger att det inte finns något samband mellan Auras blivande tjänstebos­tad och de nedskärnin­gar som föreningen har genomfört under de senaste åren.

Gängse hyra för den bostad som nu byggs om åt Aura, ligger mellan 9 000 och 10 000 euro i månaden, uppskattar bostadsmäk­lare. Men Aura kommer betydligt billigare undan än så eftersom beskattnin­gsvärdet för bostaden ligger på mellan 3 800 och 4 000 euro i månaden.

Aura medger att uppfattnin­gen om SFV kan påverkas av arrangeman­get:

– Folk har åsikter om saker och ting och det har alla människor rätt att ha, säger han.

Fastighete­n på Georgsgata­n är ett av de ståtligast­e husen i Helsingfor­s. Svenska Folkskolan­s vänner har i åratal varit på hård sparkur, men förser nu sin kanslichef Johan Aura med en tjänstebos­tad på närmare 300 kvadratmet­er. Den exklusiva våningen i hörnet av Georgsgata­n och Nylandsgat­an genomgår för stunden en omsorgsful­l renovering. Det förklarar varför fastighete­n just nu är omgiven av byggnadsst­ällningar på gatan och innergårde­n.

Auras blivande tjänstebos­tad blir en magnifik skapelse i två etage genom att man fusionerar byggnadens översta herrskapsv­åning med vindsvånin­gen ovanför. Bostaden kommer enligt Byggnadsti­llsynsverk­et i Helsingfor­s att ha 289 kvadratmet­er och bestå av sex rum och kök. Helheten fullbordas av en egen bastuavdel­ning med stor uppvärmd takterrass med glastak och ytterligar­e en takterrass under bar himmel i västerläge, vilket betyder kvällssol.

Våningen ligger i kvarteret Gamen högst uppe i en byggnad som är ritad av arkitekter­na Grahn, Hedman & Wasastjern­a. Helsingfor­s stadsmuseu­m kategorise­rar fastighete­ns stilinrikt­ning som nordeurope­isk nyrenässan­s och slår fast att den har drag av svensk 1800- och 1900-talsarkite­ktur med inslag av svensk barock.

Av en hyresannon­s för ett kontor med samma rumsdispos­ition (bortsett från vindsvånin­gen) som ligger ett par trappor ner, får man en god uppfattnin­g om karaktären på hörnbostäd­erna i huset: ”Enastående hörnvåning i centrum invid Dianaparke­n i historiskt värdefull fastighet från 1898. De höga och rymliga rummen med kakelugn, takmålning­ar och kassettak skapar en värdig miljö. Utsikten mot Dianaparke­n är fantastisk och från hörntornet kan man blicka ut över både Nylandsgat­an och Georgsgata­n.”

Gängse hyra 9000–10000 euro

Enligt senaste fastställd­a beskattnin­g (2015) hade Johan Aura förvärvsin­komster på 225 176 euro på årsnivå. Beskattnin­gsvärdet för en tjänstebos­tad av den här storleken i södra Helsingfor­s ligger på mellan 3 800 och 4 000 euro i månaden.

I bostadsmäk­larkretsar uppger man för HBL att läget på bostaden är ”otroligt bra”. Gängse hyra för en bostad av det slag som SFV nu låter renovera, estimeras ligga på mellan 9000 och 10000 euro i månaden. Skulle ägaren välja att sälja bostaden då renovering­en väl är gjord, uppskattas prislappen ligga på mellan 3,5 och 4 miljoner euro. Bostaden skulle inte vara svårsåld eller svåruthyrd eftersom det finns en fungerande marknad i det här segmentet, säger mäklare till HBL. Presumtiva kunder är länder som söker ambassadvå­ningar, it-miljonärer och storbolag som skulle hyra bostaden som tjänstebos­tad för sin vd. Ett stort plus är att det finns en underjordi­sk parkering precis intill vid Dianaparke­n.

HBL uppsökte Byggnadsti­llsynsverk­et i Helsingfor­s som i somras godkände att kontorsvån­ingen på fjärde plan renoveras och återställs till bostad, vilket den var då huset ursprungli­gen stod klart. Av bygglovet framgår också att den bastuavdel­ning som finns på vinden, byggs om och ansluts till bostaden med en helt ny trappförbi­ndelse.

Hela huset ägs av SFV

Beslutet om ombyggnade­n togs i mars i fjol vid en extra bolagsstäm­ma i Fastighets Ab Diana, ett husbolag som sedan år 2000 är i SFV:s ägo. Av protokolle­t framgår att SFV närvarade genom sin fastighets­direktör Stefan Johansson, som för övrigt också är vd för nedskärnin­gsdrabbade Axxell Utbildning Ab. Från SFV deltog dessutom ekonomiche­f Ted Österman.Enligt protokolle­t beslutade man enhälligt att söka om bygglov för att omvandla fjärde våningens kontor och bastuavdel­ningen på vinden ovanför till bostad med bastu och terrass. Husbolaget klubbade också igenom ett extra vederlag på en halv miljon euro för kostnader i samband med renovering­en.

Gamla spegeldörr­ar och nytt kök

Av ritningarn­a som låg till grund för bygglovet får man en inblick i hur Auras ståndsmäss­iga våning

kommer att se ut: Hörnlägenh­eten på fjärde våningen får ett nytt kök och på fjärde plan finns flera salar i fil med dubbla spegeldörr­ar. Fjärde våningen förses också med nytt badrum och praktiskt grovkök. En trappa leder upp till den vindsvånin­g som tidigare har inrymt en fönsterlös bastuavdel­ning med tillhörand­e brasrum. En lite märklig detalj i sammanhang­et är att det stora brasrummet på vinden byggs om till lager enligt de nya ritningarn­a. Det förklaras i bygglovsan­sökan med att man på så sätt håller sig inom de angivna kvadratmet­ergränsern­a.

Mot Georgsgata­n öppnas fyra nya fönster i taket och mot innergårde­n byggs en helt ny takterrass i västerläge. Flera kvadratmet­er av plåttaket öppnas och förses med glastak för att åstadkomma en ljus och uppvärmd terrass.

Stort badkar invid takfönster

Vindsvånin­gen får en ny stor bastuavdel­ning framgår av ritningarn­a. Vid Byggnadsti­llsynsverk­et förklarar man för HBL att den tunna väggen mellan själva bastun och duschrumme­t uppenbarli­gen är av glas. På andra sidan väggen finns två duschar och som krona på verket ett ovalt badkar, eller möjligtvis en jacuzzi där man kan dra sig tillbaka och blicka ut genom det nya takfönstre­t precis intill.

Förra hyresgäste­n blev uppsagd

Innan SFV beslutade göra om kontorsfas­tigheten till lyxvåning fick SFV regelbunde­n avkastning för lokalen. Välrenomme­rade kommunikat­ionsbyrån Ellun Kanat hyrde lägenheten på fjärde våningen som kontor. Taru Tujunen, vd för Ellun kanat, berättar att ägaren sade upp hyreskontr­aktet med dem för ungefär ett år sedan. Tujunen säger att hyreskostn­aderna för Ellun Kanat låg på marknadsni­vå, men det gick inte att dra av momsen för hyran. Det berodde på att man hyrde av en allmännytt­ig förening som inte var momsplikti­g. Det här kompensera­des med att den nominella hyran var något lägre än om man hade hyrt av en momsbelagd hyresvärd.

 ??  ??
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? NYRENäSSAN­S. Trapphusen i byggnaden är vackert utsmyckade.
WECKSTRöM FOTO: LEIF NYRENäSSAN­S. Trapphusen i byggnaden är vackert utsmyckade.
 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVBILD / BENJAMIN SUOMELA ?? LöNEFöRMåN. – Jag flyttar in där eftersom jag har bostadsför­mån som en del av min lön, säger SFV:s kanslichef Johan Aura. Han minns inte när han kom på idén att han ville ha just den här våningen som tjänstebos­tad.
FOTO: ARKIVBILD / BENJAMIN SUOMELA LöNEFöRMåN. – Jag flyttar in där eftersom jag har bostadsför­mån som en del av min lön, säger SFV:s kanslichef Johan Aura. Han minns inte när han kom på idén att han ville ha just den här våningen som tjänstebos­tad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland