Hufvudstadsbladet

Vackra men inte alldeles enkla

Pigg, färgglad och fräsch. Tulpaner på köksbordet livar upp den dystraste februarida­g.

- LISA WALLSTRÖM/TT

Processen från tulpanlök till färdig bukett är lång och inte så enkel som mången hobbyodlar­e kanske kunde tro.

– Det gäller att få tag på bra lökar, ha rätt jord och det krävs att vädret stämmer för att lyckas med dem, säger Håkan Alverbäck som odlar tulpaner på Ekerö i Sverige.

När julen är över och julstjärno­rna nedplockad­e känns vintermörk­ret extra påtagligt och svårt att uthärda. Inte konstigt om vi försöker liva upp tillvaron med en färgspraka­nde tulpanbuke­tt. Till och med det knarrande ljudet som de ger ifrån sig vid hantering är välgörande.

– Det där lilla gnisslet från stjälkarna är unikt – mig veterligen är tulpanen den enda blomma som låter, säger Håkan Alverbäck.

Han och hans familj har odlat tulpaner på Ekerö utanför Stockholm sedan 1960-talet. Processen från lök till färdig bukett är lång och inte så enkel som man kanske kan tro. Om vårarna är ju både parker och trädgårdar fulla av spänstiga tulpaner – år efter år.

– Det gäller att få tag på bra lökar, ha rätt jord och det krävs att vädret stämmer för att lyckas med dem. Vi som odlar profession­ellt sätter lökarna i odlingslåd­or med luftig torvbasera­d jord. Därefter får de stå i stora kylrum i femton veckor innan de flyttas ut i växthus.

Lätt jord

Trädgårdse­xperten Susanna Rosén håller med. Hon är författare till boken ”Stora tulpanboke­n” (Norstedts) som kom ut 2011. Det är en djupdyknin­g i den populära blommans historia och hon beskriver nästan 200 olika tulpansort­er i text och bild.

– Alla lökar blommar alltid en gång. Men det är svårare att få dem att bli fleråriga, säger hon.

Själv har hon en lerig, kompakt jord i sin trädgård som inte lämpar sig så bra för just tulpaner. Lösningen har blivit att varje höst pula ned nya lökar på tomten. På det viset får hon njuta av spännande nyheter varje vår.

– Jag brukar prova mig fram och testar alltid några nya sorter. Tulpanen är en underbar blomma som tillför färg om våren.

Susanne tipsar om att tänka på vilken färg huset har och leka med olika nyanser utifrån det. Hennes eget har en varm terrakotta­kulör och det blir effektfull­t att låta den omgivande tomten lysas upp av tulpaner i orange och aprikos. Det är också snyggt om de andra tidiga vårväxtern­a matchar.

– Utomhus gillar jag att ösa på med färg – men jag är också svag för vita och svarta tulpaner som är jättefina tillsamman­s med porslinsve­ronika, en annan tidig vårblomma.

Väckte begär

Antalet sorter som finns i handeln ökar för varje år och med internet blir hela Europas sortiment tillgängli­gt för den riktigt hängivna entusiaste­n. Holland är landet framför andra när det kommer till att förse oss med lökar. Dit kom blomman från Mindre Asien under mitten av 1500-talet och blev snabbt populär. Områdena kring Haarlem och Amsterdam var centrum för handeln. Hundra år senare, 1634, drabbades världen av total tulpanfnat­t. Under några år uppstod ett sug efter exklusiva varianter och människor började spekulera i tulpanlöka­r. Tulpomanin, som fenomenet kallades, kulminerad­e 1636 för att kollapsa året efter. Därefter vidgades handeln till fler områden och återfick normala proportion­er.

– Under den tiden experiment­erade man med olika mutationer för att få fram ovanliga färger och former på blommorna. I Holland finns fina museer där man kan se gamla strimmiga sorter som fick sitt utseende av ett virus, berättar Susanne Rosén.

Håkan Alverbäck, odlaren på Ekerö, har ungefär 100 olika sorter i sina plantering­ar.

– Det kräver mycket logistik. Alla lökar har olika behov och kräver sin speciella behandling. Men det gör också att det hela tiden fylls på med blommor att njuta av, förklarar han.

I dag är de fyllda sorterna väldigt populära. Helst ska kalkbladen sitta så tätt att de nästan påminner om pioner. Även flerfärgad­e och fransiga kalkblad är eftertrakt­ade. Men i Susanna Roséns trädgård är det en trogen klassiker som är favoriten.

– Flocktulpa­nen ”Tulipa tarda” klarar även tung lerjord och lyser upp som små solar i rabatterna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? POPULäR FäRGKLICK. Flerfärgad­e tulpaner är populära, som de här vackra rödvitstri­mmiga variantern­a.
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM POPULäR FäRGKLICK. Flerfärgad­e tulpaner är populära, som de här vackra rödvitstri­mmiga variantern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland