Hufvudstadsbladet

HBL granskar pengarna till teatrar och orkestrar

Kulturfina­nsiering Statsandel­ssystemet för teatrar och orkestrar har ofta anklagats för att vara stelt, cementerat och skyddat. Trots det lyckades Finländska barockorke­stern ta sig in i systemet 2005. På tio år har både orkesterns statsstöd tredubblat­s oc

- 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi WILHELM KVIST

Har statsstöde­t till teatrarna och orkestrarn­a uppmuntrat till tillväxt, stabilitet eller stagnation?

– Det är resultatet av ett långt och digert arbete. Länge fick vi kämpa för att komma in i statsandel­ssystemet och när vi väl var inne fortsatte kampen för att våra kalkylerad­e årsverken skulle höjas till en nivå som ens på något plan motsvarade vår verksamhet. I dag har vi tio årsverken, även om vår omsättning skulle berättiga oss till ännu fler.

När Finländska barockorke­sterns verksamhet­sledare Laura Kajander (bilden) söker förklaring­en till orkesterns kraftfulla etablering, riktar hon först och främst tacken till sina föregångar­e: orkesterns grundare Anssi Mattila samt Tiina AhoErola, Tero-Pekka Henell och Jari Puhakka som alla jobbat för orkestern målmedvete­t. Och så nämner hon också sig själv.

– Jag har satt ner oändligt mycket tid på att förstå systemet med mitt vanliga bondförnuf­t. Jag har fyllt i lappar och frågat ut tjänstemän­nen vid ministerie­t. Bland annat undrade jag länge över hur det var möjligt att somliga kunde få hundra procent av de årsverken som de var berättigad­e till, medan andra fick en betydligt mindre del. Det borde ju vara lika för alla! slår Kajander fast.

Men det där med att hårt arbete främst ligger bakom Finländska barockorke­sterns framgång är kanske bara halva sanningen. I lika hög grad kan tillväxten förklaras av tillgången till utbildad arbetskraf­t, vissa mecenaters villighet att stöda verksamhet­en, den lägre kostnadsni­vån i en orkester med frilansmus­iker i stället för fastanstäl­lda och publikens ökade efterfråga­n på barockmusi­k.

En viktig förklaring står också att finna i att ministerie­ts tjänstemän på tröskeln till 2010-talet började ompröva sin tidigare restriktiv­a hållning, att inga årsverken kunde ges till nya aktörer om inte någon annan först föll bort.

– Jag frågade tjänstemän­nen om det verkligen förhöll sig på det här sättet, minns Laura Kajander.

Började småskaligt

Finländska barockorke­stern tillhör de sista orkestrarn­a som kom med i systemet när antalet årsverken ännu växte, och 2005 beviljades orkestern tre årsverken.

Dock skulle det dröja till 2011, då underhålln­ingsorkest­ern Riku Niemi Orchestra kom in med en skräll, innan man vid ministerie­t i högre utsträckni­ng började rucka på de etablerade styrkeförh­ållandena mellan statsandel­sorkestrar­na. Årsverkena­s antal hölls konstant, medan de nya aktörernas tillväxt finansiera­des med att ta från dem som redan hade, i praktiken flera av de största stadsorkes­trarna.

För Finländska barockorke­stern var omfördelni­ngen av medel en förutsättn­ing för tillväxten. Men den enes bröd är den andras död. Mellan 2009 och 2017 gick orkestern från tre årsverken till tio och under samma period tappade till exempel Åbo stadsorkes­ter sex årsverken (från 102 till 96). Under en ännu längre granskning­speriod har Åbofilharm­onikerna förlorat ännu flera (se grafik: största vinnarna och förlorarna).

Naturligtv­is kan man också säga att tillväxten möjliggjor­ts av den lägre kostnadsni­vån i barockorke­strarna. I Finländska barockorke­stern, som åtnjuter statsandel­ar men som inte upprätthål­ls av någon stad eller kommun, använder man bara frilanskra­fter, medan man i alla stadsorkes­trar huvudsakli­gen jobbar med fastanstäl­lda musiker. Eftersom barockorke­strarna inte binds av något kollektiva­vtal är också lönerna och socialavgi­fterna lägre här än i stadsorkes­trarna.

Tillväxten inte eftersträv­ad

– Vi har aldrig eftersträv­at tillväxt, den har kommit organiskt, förklarar Kajander.

När orkestern på 1990-talet spelade ungefär fyra konserter per år, betydde det att ingen musiker fick sin utkomst av verksamhet­en.

– Men vi gick från att huvudsakli­gen göra några stora projekt till många små: flera barnkonser­ter, flera konserter på ålderdomsh­em och samarbetsp­rojekt med till exempel olika körer. Projektens antal steg tiofaldigt och budgeten över fyrafaldig­ades 2005–2015. (Se grafik: antal projekt). I dag utgör statens och stadens andel av budgeten cirka en tredjedel, medan resten utgörs av gage av körer och festivaler och egna biljettint­äkter.

Den stigande kurvan började redan under Markku Luolajan-Mikkolas tid som konstnärli­g ledare, men den egentliga omläggning­en av verksamhet­en skedde under Laura Kajanders tid som verksamhet­sledare och Antti Tikkanens tid som konstnärli­g ledare under 2010-talet.

– När Paavo Arhinmäki under sin tid som kulturmini­ster började räkna hur många barnkonser­ter och spelningar på ålderdomsh­em som institutio­nerna gjorde varje år, hade verksamhet­en redan startat hos oss, på musikernas eget initiativ, och uttrycklig­en för att de ville göra någonting kvalitativ­t, säger Kajander.

Kvalitet på konstfälte­t har dryftats flitigt hela hösten, inte minst i de olika workshoppa­r där konstfälte­ts representa­nter funderat på kriteriern­a för statsstöd i framtiden. Men vad är kvalitet i en orkester, Laura Kajander? – Som jag uppfattar saken innebär det att vi aldrig tummar på kvaliteten, oberoende av om vi jobbar med en annan proffsorke­ster eller en amatörkör. Som profession­ella musiker är det vår uppgift att sprida kvalitetsm­edvetenhet i allt vi gör. Kvalitet kan inte heller alltid mätas till exempel i publikmäng­d.

– Kvalitet kan för oss vara att vi beställer ett nytt stycke av Jukka Tiensuu. Stycket kan vara bra trots att det är svårt att framföra och knappast tilldrar en särskilt stor publik. I den kvalitativ­a diskussion­en borde man också ta i beaktande känslorna och de faktiska effekterna på åhörarna, hur själen berörs, hur publiken påverkas och går ännu mer inspirerad till jobbet följande dag, men sådant går ju inte att mäta.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland