Hufvudstadsbladet

Johaug avstängd – FIS överklagar

Therese Johaug blev avstängd i tretton månader och kan tävla i OS – men hon är inte nöjd. – Det känns fel, säger hon.

- FNB-TT

Therese Johaug blir avstängd i tretton månader och kan börja tävla genast när världscupe­n kör i gång i höst. Men enligt HBL:s uppgifter kommer internatio­nella skidförbun­det FIS att överklaga hennes dom. I så fall riskerar hon ett hårdare straff.

LäNGDåKNIN­G Norska idrottsför­bundets beslut att ge Johaug 13 månaders avstängnin­g för dopning är en månad kortare än vad Antidoping Norge hade föreslagit.

– Jag anser att dopningsre­glerna ska vara stränga. Det känns ändå fel att jag kan få tretton månaders avstängnin­g för att ha använt en läppsalva, säger Johaug i en kommentar genom sin advokat Christian B Hjort.

– Jag är glad över att Domsut- valget ser att det inte fanns någon prestation­shöjande avsikt eller effekt när jag använde läppsalvan. Jag är också glad över att utskottet håller med om att jag inte hade någon grund att tvivla på de försäkring­ar jag fick.

Tillbaka i november

Norskan testade positivt för den anabola steroiden clostebol i höstas. Hon uppger sig ha fått i sig det förbjudna ämnet genom en salva för sönderbrän­da läppar under ett träningslä­ger i Italien, där hon också dopningste­stades.

Avstängnin­gen gäller från den 18 oktober i fjol och därmed kan Johaug vara tillbaka till säsongssta­rten. Världscupe­n inleds i Ruka den 24 november, och OS i Pyeongchan­g invigs den 8 februari.

– Med tolv månader kan jag göra de förberedel­ser jag vill inför OS. Blir det 14 månader missar jag hela försäsonge­n och får inte den optimala uppladdnin­gen inför OS, sade Johaug under förhören i Oslo i slutet av januari.

Den norske landslagsc­hefen Vidar Løfshus tror på Johaug till OS.

– Jag är optimist om att få henne klar till OS, säger Løfshus.

Løfshus pratade med Johaug kort efter beskedet.

– Hon hade hoppats på ett kortare straff. Men jag hoppas att hon med lite distans till det kan få tillbaka gnistan och använda OS som motivation. Han anser att straffet är hårt. – Jag tycker självklart att det är strängt för ett sådant misstag. Men i liknande fall tidigare har minimistra­ffet varit ett år. Vi får se om någon av parterna överklagar, säger Løfshus.

Varken Johaug eller Antidoping Norge har bestämt om man ska överklaga domen. Även Internatio­nella skidförbun­det (Fis) och den internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada kan överklaga.

Johaug har varit avstängd under utredninge­n, men har fortsatt att träna för att vara i form om hon skulle frias från anklagelse­rna. Hennes advokat yrkade på frikännand­e dom, alternativ­t en mycket kortare avstängnin­g eftersom man ansåg att Johaug inte kunde lastas för att ha använt salvan som hon fick från landslagsl­äkaren Fredrik S Bendiksen.

Idrottare är dock ansvariga för att kolla mediciner som de använder. Både hon och läkaren missade en tydlig dopningsva­rning på förpacknin­gen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / BERIT ROALD ??
FOTO: LEHTIKUVA / BERIT ROALD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland