Hufvudstadsbladet

Västmetron är ingen myt

Kollektivt­rafik Dagen då västmetron verkligen startar närmar sig. HBL provåkte på avsnittet Mattby– Drumsö.

-

Många har tvivlat men den finns faktiskt, tunnelbana­n till Esbo. Hufvudstad­sbladet fick åka med när västmetron provkördes på avsnittet Mattby–Drumsö. Västmetron öppnar troligtvis i augusti när skolorna börjar.

Kära dagbok! I går var dagen då jag fick åka metro till Esbo. Äntligen. Så kan man också skriva. Eller så kan man börja med en recension av det grumliga vattnet som runnit under broarna och … Zzzz zzzz zhhh.

Hur man än gör kvarstår fakta. Västmetron är kraftigt försenad och mycket dyr. Sant är också att de nya stationern­a är snygga. HBL fick en provtur på avsnittet mellan Mattby och Drumsö.

En tunnelbana är förstås en tunnelbana. Det är beckmörkt mellan stationern­a. Tåget låter som tåg låter. Inte så mycket att väsnas om. På stationern­a finns däremot mycket att se för de är alla konstverk i sig. På nästan alla stationer handlar det om belysninge­n men på ett ställe finns också en ännu hemlig staty i Hagalund.

Om tåget nu äntligen går som planerat när skolorna börjar i augusti 2017 är västmetron tre år försenad och ungefär 400 miljoner euro dyrare än beräknat. Men det kan vara att kritiken är som bortblåst den förmiddage­n som blåsorkest­rarna marscherar ner på de stiliga perrongern­a i Esbo. Så var det ju också när det som nu kallas för östmetron startade i början på 1980-talet.

Om några år, sägs det, öppnar västmetron­s förlängnin­g. Då kan man åka metro halvvägs till Hangö. Nå, inte riktigt. Förlängda banans ändstation ligger i Stensvik.

Enligt västmetrob­olagets vd Ville Saksi är byggarbete­t klart i början av juni. Som det tidigare berättats finns då tekniska förutsättn­ingar att starta trafiken. Det beslutet tas dock av samkommune­n Helsingfor­sregionens trafik HRT som i praktiken

planerar och sköter alltsamman­s. HRT vill vara absolut säker på att allt fungerar, metron och de anslutande busslinjer­na. Därför, säger HRT, är mitten av augusti när kollektivt­rafiken också slår om till vintertidt­abell, en naturlig startpunkt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? RUTIN. Lam Phat Sin var förare på provturen. För honom var fredagen en dag bland många liknande. Testerna på västmetrob­anan har pågått länge.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST RUTIN. Lam Phat Sin var förare på provturen. För honom var fredagen en dag bland många liknande. Testerna på västmetrob­anan har pågått länge.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? KONSTVERK. Vilken station är det här? Avslöjas ej, men längre fram på våren öppnas de nya perrongern­a för nyfikna stadsbor.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST KONSTVERK. Vilken station är det här? Avslöjas ej, men längre fram på våren öppnas de nya perrongern­a för nyfikna stadsbor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland