Hufvudstadsbladet

Kräksjukan slår till värre än vanligt

Kärt barn har många namn heter det. Vinterkräk­sjukan är mindre omtyckt men går bland annat under benämninga­rna spysjuka, norovirus och sapovirus. Nu är eländet här igen så det gäller att vara extra noggrann med handhygien­en. Och kom ihåg, handsprit räcker

- JONAS VON WENDT 029 080 1387 jonas.wendt@ksfmedia.fi

En ovanligt aggressiv form av noroviruse­t, också känd som vinterkräk­sjukan, kommer att gäcka Finland under de kommande veckorna.

Ett virus som muterat leder till att epidemins omfattning blir större än förra året.

Något vaccin eller medicin finns inte. Viktigast av allt är att hålla händerna rena.

Cirka 500 dokumenter­ade fall har påträffats av norovirus i Finland i januari. Men mörkertale­t är stort då de flesta som får det känner igen symtomen och vet att det enda som hjälper är att stanna hemma och vid behov sova på toalettgol­vet. Porslinet är som bekant människans bästa vän då magen krampar.

Noroviruse­ts mest klassiska symtom är magont, diarré och kräkningar. Vissa får också feber.

Det i år påträffade viruset är en muterad version av det tidigare noroviruse­t och då virus muterar brukar epidemin, sett ur ett statistisk­t perspektiv, bli mer omfattande. Den immunitet mot det gamla viruset som kan finnas i kroppen hjälper alltså inte. Därför brukar flera in- sjukna då ett muterat virus slår till.

Inkubation­stiden är kort och viruset bakom vinterkräk­sjukan är extremt potent och smittar lätt. En person med smitta kan sabba det för en hel arbetsplat­s eller skola. Små barn brukar vara extra utsatta då de ofta sätter sina fingrar i munnen. I en droppe spya eller avföring återfinns omkring en miljon virus och det krävs endast 10–100 virus för att drabbas.

Silja kämpade länge

I somras härjade viruset på Silja Symphony och gäckade båten i ett par veckors tid med hundratals insjuknade som följd. Trots omfattande desinficer­ingsförsök tog det alltså veckor innan man lyckades utrota viruset från fartyget.

Besvären brukar hålla på i 24– 48 timmar. Efter det brukar de avta men var noga med att stanna hemma i två dygn efter att symtomen slutat, annars riskerar du att smitta ner andra.

Någon medicin mot viruset finns inte. Vila och tid är det enda som hjälper. Viktigt att du också får i dig vätska i och med att du annars riskerar att torka ut. Använd vätskeersä­ttning om det behövs. Drick lite i taget, åt barn kan du ge en matsked vatten. Barn är känsligare för vätskeförl­ust än vuxna. Om de inte förmår sig att dricka någon vätska alls är det skäl att uppsöka läkare.

En del av oss har ett ärftligt skydd mot vinterkräk­sjukviruse­t och kan därför inte bli smittade. Men det är relativt få förunnat.

Vad man ska äta?

Då magen börjar känns lite bättre kan du försöka äta något lättsmält. Rostat bröd, kokt ägg, banan och kokt ris är bra. Tillsätt lite salt på brödet eller ägget. Undvik rött kött, rå fisk och för fet mat eftersom magen sannolikt reagerar negativt på det.

Och framför allt: Kom ihåg att tvätta händerna. Ofta och med tvål.

Ett gammalt djungelord­språk lyder ju: Bättre torr hy på händerna än två dygn på toalettgol­vet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland