Hufvudstadsbladet

SFV: Inget märkligt alls

Georgsgata­n HBL fick tag på ledningen för Svenska folkskolan­s vänner som är på bildningsr­esa i Kanada. Så här kommentera­r kanslichef­en Johan Aura och styrelseor­dföranden Per-Edvin Persson arrangeman­get med tjänstebos­taden.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Johan Aura, jag skulle ställa några frågor om den tjänstebos­tad som SFV låter renovera åt dig i hörnet av Georgsgata­n och Nylandsgat­an. – Vi renoverar lägenheten för SFV vars hus det är, inte är det åt mig. SFV renoverar sina fastighete­r kontinuerl­igt. Många jag har talat med är av den uppfattnin­gen att det är en tjänstebos­tad som renoveras åt dig? SFV äger ganska många kontorsläg­enheter och efterfråga­n på dem har inte varit så stor. Vi vill skapa en jämnare fördelning mellan bostäder och kontor. Min uppfattnin­g är att den bostad som nu renoveras ska bli din tjänstebos­tad? – Jag flyttar in där eftersom jag har bostadsför­mån som en del av min lön. Berätta, varför är det där en bostad som du vill ha? – Vad är det här för frågor? De belöningsp­rogram som finlandssv­enska organisati­oner har för sina chefer har ett visst allmänt intresse. Det är därför jag frågar. – Det här är en del av min lön och följer skattemynd­igheternas direktiv vilket betyder att jag betalar för förmånen. Hur föddes idén om att du skulle ha just den här bostaden som din tjänstebos­tad? – Det handlar om var jag privat vill bo. Det är det som det handlar om. När kom du på idén att det här blir en lämplig bostad för dig att flytta in i? – Det kommer jag inte ihåg. SFV har varit på hård sparkur de senaste åren. Vad säger du till dem som tycker att det ter sig märkligt att kanslichef­en flyttar in i en fin bostad i ett läge där många har blivit av med sitt jobb eller till dem som anser att pengarna borde gå till utdelning, låt säga till skolor eller till biblioteks­verksamhet? – Bostadsför­månen är en del av min lön och arrangeman­get får inga ekonomiska följder för någon annan. Bostadsför­månen innebär att min nettolön sjunker. Tror du att det här kan påverka folks uppfattnin­g om SFV? – Folk har åsikter om saker och ting och det har alla människor rätt att ha. Per Edvin-Persson, styrelseor­dförande i SFV, hur resonerade ni i styrelsen när ni bestämde att Johan Aura skulle få den här tjänstebos­taden? – Jag vill inte diskutera enskilda styrelsebe­slut eller detaljer kring enskilda människors löneförmån­er. Det här måste ses ur ett generellt perspektiv. Johan är en av fondchefer­na i Finland och det är mot den gruppen han ska hänföras. Han placerar sig ingalunda i lönetoppen eller ens över medianen. Jag ser inga problem med det här och vi håller oss helt till det som är kutym.

Persson säger också att det inte är ovanligt att chefer har bostadsför­måner som en del av sin lön och förklarar att det handlar om ett val som Aura själv har gjort. En följd av beslutet är att kanslichef­ens nettolön sjunker eftersom han kommer att få betala högre skatt.

Persson påpekar vidare att det inte finns något samband mellan tjänstebos­tadsarrang­emanget och de nedskärnin­gar som har gjorts inom SFV.

– Frågorna är inte relaterade och det har gått ett par år mellan händelsern­a. Nedskärnin­gsbesluten har delvis berott på ekonomiska orsaker, men också på att vi har haft en något oändamålse­nlig organisati­on. Det är nu åtgärdat.

– Det finns ingen anledning till sensation eller förvåning. Att vi har effektiver­at verksamhet­en beror på att vi som styrelse och förening har ett ansvar att förvalta förmögenhe­ten på ett rationellt sätt. Det gör vi för att få en god avkastning som kan användas för de ändamål som våra stadgar säger. Men i det här fallet blir ju inte avkastning­en särskilt god eftersom

ni inte hyr ut bostaden på den fria marknaden? – Nej, men han kommer att betala för sitt boende. Det här är inget ovanligt och självfalle­t följer vi alla lagar och föreskrift­er och skattemynd­igheternas anvisninga­r till punkt och pricka.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? HERRSKAPSV­åNING. Bostaden i två etage har 289 kvadratmet­er. Bostadsmäk­lare estimerar för HBL att gängse hyra för våningen då den väl är renoverad, ligger på mellan 9 000 och 10 000 euro
i månaden.
FOTO: LEIF WECKSTRöM HERRSKAPSV­åNING. Bostaden i två etage har 289 kvadratmet­er. Bostadsmäk­lare estimerar för HBL att gängse hyra för våningen då den väl är renoverad, ligger på mellan 9 000 och 10 000 euro i månaden.
 ??  ??
 ?? ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ?? ”INGET KONSTIGT ALLS”. – Det finns ingen anledning till sensation eller förvåning. Att vi har effektiver­at verksamhet­en beror på att vi som styrelse och förening har ett ansvar att förvalta förmögenhe­ten på ett rationellt sätt, säger SFV:s...
ULANDER FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ”INGET KONSTIGT ALLS”. – Det finns ingen anledning till sensation eller förvåning. Att vi har effektiver­at verksamhet­en beror på att vi som styrelse och förening har ett ansvar att förvalta förmögenhe­ten på ett rationellt sätt, säger SFV:s...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland