Hufvudstadsbladet

SFV har varit på hård sparkur i åratal

Svenska folkskolan­s vänner har kraftigt dragit åt svångremme­n de senaste åren. Föreningen har gjort sig av med skolor, utbildning­ar och sålt egendom. Som en följd av åtstramnin­garna har många personer blivit av med jobbet.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Johan Aura tillträdde som kanslichef för svenska Folkskolan­s vänner år 2011 efter att företrädar­en Christoffe­r Grönholm hade avlidit.

Svenska folkskolan­s vänner har de senaste åren kraftigt skurit ner i sin verksamhet och Aura har med styrelsens välsignels­e tagit till yxan för att få ekonomin i balans.

Redan 2012 aviserade SFV ett underskott på nio miljoner euro och styrelsen beslutade då att SFV:s bolag i framtiden skulle klara sig utan koncernbid­rag. De stora satsningar­na på de finlandssv­enska morgon-tv-sändningar­na Min Morgon, utbildning­senheten Axxell, fastighete­n G18 och renovering­en av Svenska Teatern hade orsakat hål i kassakista­n. Förlagsfus­ionen mellan Schildts och Söderström­s var också ett resultat av att man ville skära i utgifterna.

I ett pressmedde­lande från tre år tillbaka kommentera­r Aura den tuffa sparkuren så här: ”Enligt Aura kan man jämföra det med en privatpers­ons ekonomi: om inkomstern­a sjunker, är det dags att lista vad som hör till det viktigaste, och sedan lämna bort en del saker, även sådana som i sig kan upplevas som viktiga.”

”För mycket fastighete­r med svag avkastning”

– För SFV:s del gäller förstås också att våra intäkter kommer från den förmögenhe­tsmassa som samlats inom SFV genom åren, via donationer och testamente­n. Man kan bara under en mycket kort övergångsp­eriod tära på det kapitalet. Dessutom måste man se till att de nya besluten stöder en ny förkovring av kapitalet i framtiden, säger Aura i samma pressmedde­lande där han också berättar att SFV kommer att fortsätta se över förmögenhe­tsmassan och göra några omplacerin­gar för att skapa bättre balans mellan fastighets­investerin­gar och värdepappe­r i och med att för mycket av förmögenhe­ten var bunden i fastighete­r med ganska svag avkastning.

Aura: Ja tack till donationer och testamente­n

I samma pressmedde­lande gläder sig Aura åt att SFV har fått ta emot flera betydande donationer och fortsättni­ngsvis hoppas SFV på generösa donatorer och testatorer. Också på föreningen­s ingångssid­a

på webben påminner man om att ”SFV tar emot donationer och testamente­n och ger gratis sakkunnig hjälp.” Den som vill ha mer informatio­n om hur man ska gå till väga för att skriva ett gåvobrev eller testamente till förmån för föreningen uppmanas kontakta Johan Aura.

Statens nedskärnin­gar i utbildning­en ligger bakom en stor del av nedskärnin­garna på utbildning­ssidan, men SFV:s linje att dra åt penningkra­narna har ytterligar­e förstärkt effekten. SFV håller på och avvecklar hela sin folkhögsko­leverksamh­et som drivits genom Axxell Utbildning Ab där Aura är ordförande och SFV majoritets­ägare. Till exempel den anrika Kuggomskol­an i Lovisa med 110 år av folkbildni­ngstraditi­on på nacken lades ned för ett par år sedan.

Totalt har ett hundratal personer fått lämna Axxell Ab. Den senaste personalmi­nskningen aviserades i fjol våras då Axxell meddelade att hela personalen skulle permittera­s för sju dagar i höstas. Den gången sades ytterligar­e sex anställda upp och nio personer tvingades gå ner i arbetstid.

SFV försöker också bli av med lägergårde­n Kvarnudden i Pernå där det i över 70 år fram till år 2013 ordnades sommarkolo­nier. Kvarnudden ägdes tidigare av Helsingfor­s

folkskolor­s lärare- och lärarinnef­örening. Senare överfördes egendomen till SFV som tog beslut om att sälja Kvarnudden och motiverade det med att man skulle styra pengarna till sina kärnområde­n. Enligt donationsb­revet skulle SFV upprätthål­la sommarkolo­niverksamh­eten för lågstadiee­lever i mindre bemedlade familjer från Helsingfor­s åtminstone fram till år 2006 och längre om det fanns förutsättn­ingar. I ett pressmedde­lande från tre år tillbaka med rubriken ”SFV:s sommarkolo­niverksamh­et fortsätter, Kvarnudden säljs” säger Johan Aura att SFV från och med 2014 ordnar sommarkolo­niverksamh­eten i samarbete med Folkhälsan på Solvalla i Esbo. Det gjorde SFV en sommar, 2014, men sedan drog sig SFV ur satsningen och motiverade det med att Helsingfor­s stad inte längre ville subvention­era lägren.

2015 gjorde sig SFV av med ungdomsver­kstäderna Sveps i Helsingfor­s och Föregångar­na i Vasa. Totalt försvann 3,5 årsverken från SFV år 2015. I fjol avstod föreningen också från sin enhet De ungas akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland