Hufvudstadsbladet

SFP går till val för bättre skola och vård

Ett humanare samhälle som satsar på skola, utbildning, sjukvård och äldreomsor­g. Det är Svenska folkpartie­ts mål i kommunalva­let.

- NICLAS Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Att SFP haft vind i seglen i de senaste opinionsun­dersökning­arna gick inte att ta miste på när partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson och partisekre­terare Fredrik Guseff presentera­de programmet för kommunalva­let i april.

– I kommunalva­let 2012 fick vi 117 000 röster och nu är målet 130 000 röster, vilket skulle betyda ett stöd på 5,2 procent om röstningsa­ktiviteten är densamma som i förra valet, säger Fredrik Guseff.

SFP har 1 000 kandidater nominerade och totalt ska partiet ha 1 300 kandidater uppställda. Den stora frågan är social- och hälsovårds­reformen. Inom SFP är man oroad över att den största reformen i det moderna Finlands historia utgår från maktstrukt­urer och byråkrati.

– Vi har genomgåend­e sagt att socialvård­en och äldreomsor­gen ska bli kvar i kommunens regi. Hur tror man att Helsingfor­s stads socialvård och äldreomsor­g blir bättre med att flytta den ut i landskapet? Det är allt skäl att påpeka att beslut om vårdfrågor tas i kommuner fram till 2019 och vi vet inte om tidtabelle­n för reformen håller, säger AnnaMaja Henriksson.

Hon ställer sig tvivlande till landskapsf­ullmäktige­s möjlighete­r att ha en ordentlig insikt i kommunerna­s och städernas social- och hälsovård.

– Vi är vana vid att invånarna väljer ledamöter för fullmäktig­e som tar beslut i viktiga frågor. Den nya modellen är sämre för demokratin. Hur hörs invånarens röst i ett nyländskt landskapsf­ullmäktige, undrar Henriksson.

Skola, dagvård och utbildning hör till nyckelfråg­orna i kommunerna de närmaste åren. När det gäller de svensksprå­kiga skolorna är utmaningar­na stora. Inom SFP är man glad över att rätten till subjektiv dagvård inte begränsas i de flesta kommuner där partiet har ett stöd.

Bristen på behöriga lärare i södra Finlands kommuner och läromedel som inte håller måttet är viktiga frågor.

– Vi vet att det finns brister i den svensksprå­kiga skolan och de måste vi åtgärda. Det är bra att Helsingfor­s universite­ts lärarutbil­dning finns för att råda bot på bristen av behöriga lärare, men jag tycker att HU ska samarbeta med Åbo Akademi, säger Henriksson.

Borgmästar­kandidat på måndag

På måndag blir det klart vem som blir partiets kandidat i borgmästar- valet i Helsingfor­s. Beslutet tas av kretsstyre­lsen i Helsingfor­s. Eftersom de andra partierna ställer upp kandidater är SFP också med i racet.

– Det är klart att vi ska vara med eftersom det ger synlighet för partiet och vi ska höras i debatten i en stad där vi alltid varit aktiva, säger Silja Borgarsdót­tir Sandelin, vice ordförande i SFP.

Hon, Marcus Rantala och Eva Biaudet hör till de namn som figurerat i spekulatio­nerna. Astrid Thors har tackat nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland