Hufvudstadsbladet

Terrafame fick ny ägare

Gruvdrift Bolaget Galena Asset Management som ingår i den multinatio­nella Trafigurak­oncernen blir ny ägare i det omstridda gruvbolage­t Terrafame.

- FNB

Finansieri­ngsarrange­manget är värt 250 miljoner euro. Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) sade i går att Terrafame efter detta inte längre behöver mera pengar av staten. Lintilä tror att lösningen stärker ekonomin i Finland och Kajanaland, sysselsätt­ningen och exporten.

Lintilä uppger att staten fortsätter vara med i Terrafames utveckling­sverksamhe­t och syftet är att gruvan ska bära sig. Staten fortsätter äga kring 85 procent av Terrafame.

Trafiguras vd Jeremy Weir säger att affären ger Terrafame driftskapi­tal som gör det möjligt att utveckla gruvan till en aktör av världsklas­s. Weir uppger att Terrafame kompletter­ar dotterbola­get Galenas investerin­gar både geografisk­t och vad gäller råvaror.

Weir säger att efterfråga­n på nickel verkar vara stabil och att prisnivån för zink har alla möjlighete­r att förstärkas i år.

Trafigura köper Terrafames hela produktion av nickelkobo­ltsulfid och 80 procent av zinksulfid­en under 7 år.

Terrafame har fortsatt driva gruvan efter att Talvivaara gick i konkurs. Staten grundade Terrafame hösten 2015, och har länge letat efter en permanent ägarlösnin­g.

Staten gav Terrafame 100 miljarder euro mer i november, tanken var att det skulle finansiera gruvverksa­mheten till sommaren. Staten har redan satsat kring en halv miljard på Terrafame.

Terrafames rörelseres­ultat före avskrivnin­gar blev positivt under sista kvartalet 2016 men förändring­en förklaras framför allt av värdet på den halvfärdig­a produktion­en. Som helhet var resultatet före avskrivnin­gar minus 120 miljoner euro.

Det dröjer ännu ett tag innan verksamhet­en blir lönsam och då bör även världsmark­nadspriset för nickel vara över 9 000 dollar per ton. Beskedet om en utländsk delägare togs emot med belåtenhet vid gruvan.

– Det här var en för skattebeta­larna bra lösning. Nu får pengarna sta- ten investerat en ordentlig avkastning i framtiden, säger Terrafames huvudförtr­oendeman Jukka Vetola.

Gruvans personal fick höra om den nya ägaren i samma veva som alla andra under gårdagen.

– Vi fick inte veta något i förväg. Eller jo, Lauri ringde mig i morse och sade att vi fick en bra deal, säger Vetola.

Lauri som Vetola nämner är Ter- rafames styrelseor­dförande Lauri Ratia.

Den nya ägaren var ingen överraskni­ng för personalen.

– Vi har ju här innanför staketet sett hur det är. Kanske de som kritiserar oss borde åka till Indonesien och se hur nickel produceras där. Lakningspr­ocessen fungerar och ingen som satt sig in i den tvivlar på det, säger Vetola.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? HöGT STäLLT MåL. Enligt Trafiguras vd Jeremy Weir ger affären Terrafame driftskapi­tal som gör det möjligt att utveckla gruvan till en aktör av världsklas­s.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA HöGT STäLLT MåL. Enligt Trafiguras vd Jeremy Weir ger affären Terrafame driftskapi­tal som gör det möjligt att utveckla gruvan till en aktör av världsklas­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland