Hufvudstadsbladet

Leende till banken

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

●●Rent ekonomiskt har staten och Terrafame allt skäl att vara nöjda med den investerin­g schweizbas­erade Trafigura och Galena asset management går in med i gruvan i Sotkamo. Alla parter understryk­er dessutom hur mycket de månar om miljön.

Rättegånga­rna mot den tidigare ledningen i Talvivaara med huvudägare­n och förre vd:n Pekka Perä i spetsen kommer att pågå länge ännu. Olika rättsinsta­nser har att ta ställning till både anklagelse­r om flera olika miljöbrott och anklagelse­r som gäller brott mot informatio­nsskyldigh­eten.

Men staten och framför allt den ledning som tagit över gruvan i Sotkamo har ur ekonomisk och produktion­smässig synvinkel fått verksamhet­en på rätt köl. Produktion­en av både nickel och zink ökar och under fjolårets sista kvartal lyckades gruvbolage­t redovisa en liten vinst, delvis med hjälp av stigande råvarupris­er.

Det stora problemet, vad göra med de vattenmäng­der som samlas på gruvområde­t, har den nuvarande ledningen också lyckats lösa, uppger den. Att vattnet i utloppsrör­et som går från gruvområde­t till sjön Nuasjärvi skulle vara rent och inte orsaka problem håller däremot inte naturvårds­organisati­onerna och den lokala befolkning­en med om.

Talvivaara som i statlig ägo blev Terrafame har i åratal haft problem med de vattenmäng­der som finns på gruvområde­t främst för att biourlakni­ngsmetoden som används varit oprövad. Att grundarbet­et på området från början kanske inte heller var gjort enligt alla konstens regler med till exempel läckande slambassän­ger som följd har också varit en orsak till oro.

Gruvan har dessutom delat lokalbefol­kningen. Här har oron för miljökonse­kvenser ställts mot arbetstill­fällen och ekonomi.

Gårdagens meddelande om att Terrafame nu får privat kapital som räcker till att fullskalig­t köra upp verksamhet­en i Sotkamo är goda nyheter för staten som redan satsat närmare 400 miljoner euro på gruvan. Utan nytt kapital hade en nedkörning väntat. Statens ansvar som huvudägare försvinner ändå inte.

Nedkörning­en hade inte varit vare sig en snabb eller en billig lösning. När biourlakni­ngen av metaller väl kommit i gång går den inte att stoppa med mindre än att den kemiska processen upphör.

Nu understryk­er både Terrafames ledning och placeraren Trafiguras vd Jeremy Weir att miljöaspek­terna är viktiga vid gruvdrifte­n. Annars hade Trafigura aldrig investerat, sade Weir vid gårdagens presskonfe­rens.

Efter allt som hänt vid gruvan i Sotkamo känns det som om de fortsatta alternativ­en kanske inte var så många. Vill man vara optimist kan man tro att skattebeta­larna småningom ska få tillbaka de pengar staten satsat utan att miljön lider större skada än den redan gjort. Många hade ändå hellre slickat sina sår och kört ner hela verksamhet­en. Men hur det än går med den framtida verksamhet­en är det viktigt att beslutsfat­tarna på gamla Talvivaara tar sitt ansvar då det gäller tidigare missförhål­landen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland