Hufvudstadsbladet

Saab vill starta produktion i Finland – nekar koppling till jaktplansa­ffär

Saab skjuter till med miljontals euro i forsknings­bidrag till Aalto-universite­tet och lovar starta upp produktion eller mjukvaruut­veckling i Finland inom de närmaste åren. Man kunde misstänka att det är en charmoffen­siv för att Finland ska välja Saabs jak

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Veckoslute­t startar festligt då en jättedeleg­ation höjdare från Saab med styrelseor­dförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe i spetsen besöker Aalto-universite­tet för att signera ett tioårigt samarbetsa­vtal värt 20 miljoner euro. Avsikten är att jättesatsn­ingen ska resultera i 20 doktorer och nya forsknings­rön om till exempel mikrovågst­eknologi och framtidens sensorer.

Familjen Wallenberg är via sitt investment­bolag Investor största ägare i Saab och Marcus Wallenberg sparar inte på lovorden under artighetsv­isiten.

– Anledninge­n till att vi gör det här är att vi vet att det finns en specifik kompetens på Aalto-universite­tet. Vi är här för att skapa långsiktig forskning som resulterar i morgondage­ns produkter, både civila och militära, säger Wallenberg.

En annan belåten person på plats vid lanseringe­n är bergsrådet Stig Gustavson som titulerar sig ”gudfar” i sammanhang­et. Det beror på att han personlige­n känner familjen Wallenberg väl och fick upp ögonen för att Saab hade ett behov av forskning på mikrovågso­mrådet där Aalto ligger i framkanten.

Saabs vd Håkan Buskhe, ser många praktiska tillämpnin­gsområden för den forskning som nu inleds.

– Det kan handla om utveckling av mjukvara för mikrovågsa­nvändning, nya radarsyste­m, teknologi för elektronis­k krigföring, eller sonarer, det vill säga teknik som används för att uppräcka farkoster, eller u-båtar säger Buskhe.

Nästa steg blir att Saab tillsamman­s med Aalto-universite­tet ska definiera de forsknings­områden som man tänker satsa på. Saab finansiera­r inte forskning bara för vetenskape­ns skull utan har som mål att starta upp affärsverk­samhet i Finland, antingen i egen regi eller tillsamman­s med andra företag.

– I slutändan är vi här för att skapa produkter, tjänster eller system och vi tänker bygga upp en bra affärsverk­samhet i Finland både på den civila och på den militära sidan. Hur mycket handlar det här om att ni försöker charma oss i Finland för att Finland ska köpa sina kommande jaktplan av er? – Jag vet att ni tror att det är så. Men det ligger inte till på det viset. Dessutom har ni ett så duktigt flygvapen som kan avgöra vad Finland behöver, säger Buskhe och tillägger att det samarbete man nu startar med Aalto-universite­tet kan resultera i att det byggs komponente­r i Finland som kan öka den militära kapacitete­n, oavsett vilken plantyp Finland i slutändan fastnar för.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Aalto-universite­tets rektor Tuula Teeri skålar med Saabs styrelseor­dförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe som hälsade på i Otnäs för att fira starten på ett tioårigt forsknings­samarbete mellan Saab och Aalto-universite­tet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Aalto-universite­tets rektor Tuula Teeri skålar med Saabs styrelseor­dförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe som hälsade på i Otnäs för att fira starten på ett tioårigt forsknings­samarbete mellan Saab och Aalto-universite­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland