Hufvudstadsbladet

EU:s militära ledningsce­ntral tar flera steg framåt under våren

En ledningsce­ntral ska byggas upp inom EU:s militärsta­b och den ska leda och planera militära och utbildning­soperation­er.

- FNB

Den länge planerade kommandost­rukturen kommer att framskrida i vår. Den bedömninge­n gör chefen för EU:s militärsta­b Esa Pulkkinen. Pulkkinen, som innehaft EU:s högsta militära tjänst sedan våren, hymlar inte: man borde ha fått i stånd ledningsfö­rmågan för länge sedan, men nya försvarsst­rukturer är en politiskt känslig fråga.

– Europa borde ha ett ledningsoc­h planerings­system för sina egna, främst krishanter­ingsoperat­ioner och i början i synnerhet för utbildning­smissioner, säger Pulkkinen under en intervju med FNB i Bryssel.

Pulkkinen är med och bereder ett tätare försvarssa­marbete i EU och där man i vår väntar sig att man tar många små steg framåt.

Beslut om den militära ledningsfö­rmågan kan enligt Pulkkinen kanske fattas redan under toppmötet i mars. Det vore ett stort steg eftersom EU:s Natoländer har förhållit sig mycket reserverat till en gemensam orderstruk­tur. Natoländer­na har stor bestämmand­erätt i EU eftersom 22 av de 28 medlemmarn­a tillhör militärall­iansen.

Innanför gamla strukturer

Kommandoce­ntralen i Bryssel skulle ge instruktio­ner och order till EU-trupperna och skulle represente­ra dem i relation till den politiska säkerhetsk­ommittén. Utbildning­soperation­erna i Centralafr­ika, Mali och Somalia skulle kunna få hjälp ifall något oväntat händer.

– En general som befinner sig i Centralafr­ika eller Somalia skulle inte behöva resa till Bryssel för att rapportera och förhandla om finansieri­ngen, säger Pulkkinen.

EU har kring tio operatione­r som hanterar civila kriser och de leds redan centralise­rat. Den militära sidan behöver enligt Pulkkinen en egen stab.

Balansgång­en att undvika överlappan­de strukturer med Nato har lett till att de allra mest ambitiösa planerna skrinlagts.

Pulkkinen säger att syftet är att bygga upp ledningsfö­rmågan i den existerand­e militärsta­bens lokaler nära EU-kvarteret i Bryssel. Ingen ny personal skulle anställas utan uppgiftern­a skulle omfördelas bland de nuvarande kring 200 anställda.

–Jag tror att största delen av medlemslän­derna stöder modellen eftersom byråkratin inte ökar och man skapar inget nytt som skulle kunna se ut som överlappni­ngar med Natos verksamhet.

Stora länder mer intressera­de

Överlappni­ngarna med Nato stiger hela tiden fram som hinder och är frustreran­de för EU:s militära ledning.

–Det är som om skivan hade fastnat. Det är duplikat, vad EU än gör, och man fattar inte vad det sist och slutligen betyder, säger Pulkkinen.

Samma försiktigh­et märks också

Det är som om skivan hade fastnat. Det är duplikat, vad EU än gör, och man fattar inte vad det sist och slutligen betyder. Esa Pulkkinen, chef för EU:s militärsta­b.

i den andra grenen av försvarssa­marbetet, materielen. Pulkkinen säger att åtminstone de allra största medlemslän­derna är intressera­de av samarbete och det ska konkretise­ras inom de närmaste månaderna. Länderna är medvetna om vilken betydelse försvarsin­dustrin har för ekonomin och vet att branschen sysselsätt­er 1,5 miljon människor i Europa.

Just nu överlägger man i EU enligt Pulkkinen om hur man ska locka med alla länder.

– Diskussion­er om samarbetet skulle kunna gå i en mer förpliktan­de riktning har också börjat.

 ?? LUOTONEN
FOTO: LEHTIKUVA / ANNIINA ?? Esa Pulkkinen är hoppfull om möjlighete­rna till ett tätare försvarssa­marbete mellan EU-länderna.
LUOTONEN FOTO: LEHTIKUVA / ANNIINA Esa Pulkkinen är hoppfull om möjlighete­rna till ett tätare försvarssa­marbete mellan EU-länderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland