Hufvudstadsbladet

Irland vill sköta brexit i god anda

I Irland är man verkligen besviken på Storbritan­niens beslut att lämna EU, säger Irlands utrikesmin­ister Charles Flanagan som var på besök i Finland under gårdagen.

- FNB

– Vi är djupt besvikna över att Storbritan­nien lämnar EU. Brexit innebär stora ekonomiska utmaningar, sade Flanagan under en presskonfe­rens.

Relationen mellan Storbritan­nien och Irland är enligt honom trots allt bra och varm. Han betonade att brexit-förhandlin­garna ska föras i god anda och utan agg.

– Vi vill försäkra oss om att Storbritan­nien har en så nära relation till EU som möjligt.

Irland litar fortfarand­e på EU. Enligt Flanagan kom det i en enkät nyligen fram att 86 procent av irländarna stöder EU-medlemskap­et starkt.

Irlands utrikesmin­ister var för första gången i Finland och träffade utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf). Med Soini diskuterad­e Flanagan aktuella EU-frågor såsom brexit och EU:s säkerhetsp­olitiska samarbete. Den bilaterala relationen, Ryssland och Östersjöns säkerhet samt relationen mellan Europa och USA togs också upp.

–Irland och Finland har inga problem i sin relation. Vi har ett ganska likadant förhållnin­gssätt till internatio­nella frågor, sade Soini.

Flanagan träffade även president Martti Ahtisaari, som hade en stor roll i fredsproce­ssen som ledde till fredsavtal­et i Nordirland 1998.

– Fredsproce­ssen i Nordirland har varit en av EU:s framgångsr­ika processer, sade Flanagan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland