Hufvudstadsbladet

Striden om inreseförb­udet rasar vidare

Stoppet för president Trumps omtvistade inreseförb­ud fortsätter att gälla, då Vita huset inte kan bevisa att medborgare från de sju i huvudsak muslimska länderna utgör ett terrorhot. Nu väntar en infekterad juridisk strid som sannolikt slutar i Högsta dom

- FNB–TT

Genom ett förtretat Twitterinl­ägg i versaler lovar Donald Trump fortsätta kampen för det presidentd­ekret han utfärdade den 27 januari. ”Vi ses i rätten, USA:s säkerhet står på spel”, dundrar han.

Dekretet innefattar ett 90 dagars inresestop­p för medborgare från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen samt ett stopp för USA:s flyktingmo­ttagande. Under den vecka det var i kraft orsakade det stora protester och kaos på USA:s flygplatse­r. För en vecka sedan stoppades det som grundlagsv­idrigt av en federal domare i Seattle, ett stopp som efter flera rättsliga turer står fast. En appellatio­nsdomstol i San Francisco skriver att inga terrorhot bevisats och att dekretet bland annat inskränker grundlagen­s skrivning om likhet inför lagen.

En rasande Trump kallar beslutet politiskt och lovar driva frågan vidare. Här är några alternativ för regeringen:

Överklaga till Högsta domstolen (HD)

● Tidningen The New York Times skriver att Vita huset sannolikt kommer att lämna in ett så kallat krisöverkl­agande till HD inom kort. Dessa brukar hanteras skyndsamt, domstolen begär svar från motparten och kan fatta beslut inom en vecka eller två. Ett sådant agerande kan dock vara riskabelt för Trump eftersom HD är en domare kort just nu, då hans konservati­va domarkandi­dat Neil Gorsuch ännu inte frågats ut och godkänts av senaten – en process som kan ta tid. Därmed är risken stor att domstolen röstar 4–4 i frågan och inte kan enas om ett beslut, vilket i sin tur betyder att beslutet från lägre instans gäller.

Begära prövning i en full appellatio­nsdomstol, ett så kallat ”en banc”-överklagan­de

● Beslutet i San Francisco fattades av tre eniga domare (två tillsatta av demokratis­ka presidente­r och en av en republikan­sk dito). Trumpreger­ingen kan begära att ärendet ska dras inför en full domarpanel bestående av elva domare som då fattar ett nytt beslut, skriver USA Today. Även det kan dock överklagas till HD.

Återvända till Seattle

● De senaste rättsliga turerna har enbart handlat om huruvida den federala Seattledom­aren James Robarts beslut att temporärt stoppa inreseförb­udet ska råda. Robart stop pade inreseförb­udet i väntan på förhör som ska leda till ett domstolsfö­religgande. Parterna har fram till den 17 februari på sig att lämna in handlingar i fallet, därefter väntar utfrågning­ar. Domstolsfö­religgande­t kommer strax därefter – men även det lär överklagas av förlorande part.

Skriva ett nytt presidentd­ekret

● Appellatio­nsdomstole­n antyder i sitt beslut att ett nedtonat dekret, där exempelvis människor från de sju länderna som har uppehållst­illstånd eller visum till USA inte hindras inresa, skulle ha bättre möjlighete­r. I ett sådant kan regeringen även justera språket om skydd för religiösa minoritete­r (kristna, enligt Trump), så att inte muslimska majoritets­befolkning­ar pekas ut.

Segerviss

Frågan komplicera­s av att Donald Trumps justitiemi­nister Jeff Sessions inte godkändes av senaten förrän i torsdags. Sessions, känd som en hårdför konservati­v politiker, kommer att få stort inflytande över hur frågan drivs vidare. Kort efter nederlaget i San Francisco var presidente­n dock segerviss.

– Vi ses i rätten och jag ser fram emot det. Det här är ett beslut som vi kommer att vinna, i min uppfattnin­g, mycket enkelt, sade Trump till reportrar i Vita huset.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland